POZDRAV S VRHA

Mihovil Španja: Nakon najdraže medalje, vrijeme je za zbogom

– Vrijeme je za velike životne promjene – kaže Dubrovčanin Mihovil Španja (29), naš najtrofejniji sportaš s invaliditetom, koji se nastupom na Paraolimpijadi u Londonu zauvijek oprašta od tog najvećeg svjetskog sportskog natjecanja. Na prvom danu natjecanja osvojio je broncu u disciplini 100m leđno, a čekaju ga još tri utrke.

Španja je dosad nastupio na tri paraolimpijade – u Sidneyu, Ateni i Pekingu, a tijekom svoje plivačke karijere osvojio je oko 400 medalja i srušio čak 16 svjetskih rekorda. Mnoge od tih medalja su zlatne, sa svjetskih i europskih prvenstava, no nijedna mu nije draga kao tri bronce osvojene 2004. na Paraolimpijadi u Ateni. Taj će uspjeh pokušati nadmašiti u Londonu, gdje se natječe u čak četiri discipline: 100 metara leđno, 200 metara mješovito, 100 metara prsno i 400 metara slobodno.

Zašto ste odlučili da London bude vaš oproštaj od nastupa na paraolimpijadama? – Uz to što sam profesionalni sportaš, pri kraju sam studija na Sveučilištu u Dubrovniku i nakon nastupa u Londonu posvetit ću se ispitima i izradi diplomskog rada kako bih stekao titulu magistra odnosa s javnošću. Namjera mi je nakon završetka sportske karijere povezati iskustvo koje sam stekao u sportu s profesijom za koju sam se obrazovao, jer smatram da je došlo vrijeme da se posvetim sebi i uživam u plodovima svog rada. Naime, otkad sam ušao u paraolimpijsku plivačku reprezentaciju, a bilo je to čak 1997., nisam imao nijedno slobodno ljeto.

S Paraolimpijade u Ateni vratili ste se s tri brončane medalje. Kakva su očekivanja u Londonu? – Imam razloga biti izuzetno optimističan. Od siječnja nisam propustio gotovo nijedan trening, a posebice koncentrirano s trenerom Deanom Kontićem radim od 1. lipnja, kad su krenule intenzivne pripreme. Nedavno sam se vratio s visinskih priprema u Španjolskoj, gdje sam bio u potpunoj izolaciji. Napravio sam sve što je bilo u mojoj moći i osjećam se spreman za novi izazov. Moj je cilj barem u jednoj disciplini doći do medalje.

Koju biste svoju osobinu najradije promijenili? – Sklon sam olako davati obećanja za koja, zbog manjka vremena, unaprijed znam da ih nećumoći ispuniti. Zaista bih se volio riješiti te osobine i napokon stati iza svojih obećanja.

Jeste li se uspjeli riješiti manije neprestanog slanja SMS-ova? – Otkad su počele pripreme za Paraolimpijske igre, smanjio sam SMS-anje na razumnu mjeru, no trener još nije zadovoljan pa će scenarij biti kao i na prošlim igrama, pri ulasku u Olimpijsko selo oduzet će mi mobitel, a vratit će ga tek nakon posljednje utrke.

Pročitali ste skraćenu verziju razgovora s Mihovilom Španjom. U novom broju Glorije (921) pročitajte cijeli ekskluzivni intervju u kojem otkriva kako je podnio gubitak oca Tonka, što planira s Oscarom Pistoriusom i što nakon sportske mirovine, a možete se pretplatiti i na PDF izdanje.

Linker
19. travanj 2024 10:34