MOJA KUHINJA

Milan Bandić: Za štednjakom sam Mozart

Kuhanje je za mene kao ljubav. Da bi jelo bilo ukusno, morate mu se posvetiti kao voljenoj ženi – u potpunosti, s mnogo nježnosti i pažnje. Jer, ako to ne učinite, netko će drugi zauzeti vaše mjesto. Trenutak nepažnje i sve ste upropastili – tvrdi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić . Uvjeren u istinitost izreke da “ljubav ide kroz želudac”, svoju suprugu Vesnu, s kojom će dogodine proslaviti tri desetljeća zajedničkog života, za stolom mazi i pazi kao i prvog dana.

Kad se oko sedam sati ujutro vrati s trčanja, budi je mirisom tek skuhane kave, a svaku nedjelju pobrine se za raskošan obiteljski ručak. A taj je već godinama isti: pohani picek, pire-krumpir i zelena salata. I kad priprema taj nedjeljni ručak, Milan Bandić ne propušta priliku da suprugu podsjeti koliko je voli.

– Kad kuham, ne uključujem napu, pa kad je vani hladno, a u stanu toplo, prozori se zamagle od pare. Dok Vesna pere salatu, ja na zamagljenom staklu napišem “I love you”. Uvijek se nasmije i kaže: “Al’ si romantičan!” Dakle, savjet muškarcima: napa nije uvijek korisna, ponekad je bolje bez nje – kaže Milan Bandić, dodajući kako su ga roditelji naučili da uvijek treba davati, ali i primati. I nikad mu, kaže, nije teško zauzeti se za drugoga. Baš kao što se nedavno zauzeo za kumice na tržnici koje prodaju sir i vrhnje, kad je Ministarstvo zdravstva donijelo odluku da to ne mogu raditi dok ne nabave hladnjake. Za njih je to velik izdatak pa će im u tome pomoći grad. Štrukle i štrudle – To je 410 žena koje prodaju svoje proizvode na svim zagrebačkim tržnicama i treba im pomoći. Osim toga, treba sačuvati tradiciju, naše zagorske štrukle i štrudle, koji su tako ukusni upravo zbog njihovog sira i vrhnja. Uvijek kupujem na Dolcu, iako stanujem blizu Kvatrića, no nemam svoju kumicu. Sve su one moje. Da stalno kupujem kod jedne, druge bi bile ljubomorne. Ovako me vole sve, kao i ja njih – kaže gradonačelnik, koji vikendom često peče i savijaču.

– Kad imam vremena, razvlačim tijesto, no najčešće kupim gotovo. A najgore mi je kad me netko pita za recept jer sastojke uglavnom odmjeravam odoka. Tako pečem i meso, osobito ako ima kost. Pravilo je da se komad mesa u pećnici peče onoliko sati koliko ima kilograma, no da bi i uz kost bilo jednako pečeno kao i izvana, prvo ga treba “ugrijati”. To znači da ga stavite u pećnicu na 70 stupnjeva, a onda polako povećavate temperaturu – otkriva Milan Bandić, dodajući da ga je kuhanju naučila mama Blagica. Mogao je birati između sadnje duhana i rada u polju ili pomoći u kući, a on je radije ostajao doma, učio i pomagao mami. Kad bi ostao sam u kuhinji, svakom bi jelu dodao nešto svoje. Sada ima pozamašnu zbirku vlastitih recepata koje planira objaviti.

– Iskustvo i znanje treba podijeliti s drugima. Zašto da se netko muči kako napraviti dobar ajvar ili domaću kobasicu, kakve radim u svojoj vikendici pokraj Samobora, kad ja za to imam odličan recept? S tim sam kobasicama išao i na natjecanje u Samoboru, jedne sam godine osvojio srebrnu, a druge zlatnu medalju. Kuhanje treba voljeti i uživati u njemu, a najvažnije je to da za štednjakom nema žurbe – govori zagrebački gradonačelnik, prisjećajući se svojih prvih kulinarskih pokušaja i pogrešaka. Jedna od njih bila je upravo žurba, želja da napravi biskvit prije nego što se mama vrati kući. No, bilo mu je deset godina pa mu nitko – osim njega samog – nije zamjerio što je zaboravio staviti prašak za pecivo pa je biskvit, kad ga izvadio iz pećnice, bio niži nego kad ga je stavio unutra. I izgledao je kao “zlevanka”. – U međuvremenu sam – kaže zagrebački gradonačelnik – svladao sve tajne kulinarstva. Za štednjakom sam pravi Mozart, no zato sam za sudoperom poput elementarne nepogode. Ne volim prati posuđe, niti rukovati perilicom pa se za to uvijek pobrine moja Vesna.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
28. travanj 2024 11:49