TRI SESTRE

Milica, Nina i Vanja Šerbedžija na otoku sreće

Kada se prisjećaju najljepših uspomena iz ranog djetinjstva, Nina (18), Vanja (15) i Milica Alma (13), kćeri našeg proslavljenog glumca Rade Šerbedžije i redateljice Lenke Udovički, uvijek prvo pomisle na Brijune. Proteklih deset godina – koliko postoji Kazalište Ulysses – ondje su provodile svako ljeto. Cure su odrastale uz predstave koje je na brijunskoj tvrđavi Minor režirala njihova majka, “kućna” redateljica Kazališta Ulysses, koje je osnovao njihov otac. Na Brijunima su se sve tri prvi put okušale u glumi još kao mala djeca, pronašle prve ljubavi i najbolje prijatelje, doživjele uzbudljive avanture koje će pamtiti cijeli život…

– Brijuni će u našem srcu uvijek imati posebno mjesto. Svake godine jedva čekamo kad ćemo doći i plačemo kad odlazimo. To je jedan posve drukčiji svijet od onog u kakvom živimo u Los Angelesu: u Americi su svi vječno u žurbi, na ulicama nema ljudi, samo automobili, svi se boje za svoju sigurnost… Brijuni za nas znače totalnu slobodu, mjesto na kojem smo svi jedna velika obitelj, na kojem se osjećamo sigurno i sretno – kaže Nina, koja nikad neće zaboraviti prvu noć koju je kao osmogodišnjakinja provela na Brijunima.

Iako je nedavno u New Yorku igrala glavnu ulogu u kratkom filmu Maje Milanović “Welcome”, koji će biti prikazan ovog ljeta na filmskom festivalu u Puli, još nije sigurna želi li se profesionalno baviti glumom. Na jesen će krenuti na koledž Swarthmore u Philadelphiji, gdje je upisala studij opće kulture, a tek nakon dvije godine će se opredijeliti za konkretan smjer. Osim glume, zanimaju je književnost, povijest, politika i ekonomija te si želi dati još malo vremena do konačne odluke.

No, ono što je već sada sigurno, jest rastanak od obitelji. Nina će na jesen u Philadelphiju, a Vanja i Milica u Rijeku, gdje će njihovi roditelji sljedećih nekoliko godina biti predavači na novoosnovanom Studiju glume, medija i kulture.

– Zbog toga će nam ovo ljeto na Brijunima biti posebno – kaže Vanja Šerbedžija, koja je, kao i sestre, odmalena igrala male uloge u predstavama, ali je odavno shvatila da je gluma baš i ne zanima. Mnogo joj je draži ples, pa već šest godina pleše flamenco u Los Angelesu. Također, zanimaju je psihologija, povijest i antropologija, a sanja o tome da jednog dana postane psihoanalitičarka. No, kad je na Brijunima, u središtu njena interesa je – dobra zabava.

S Lucijom, kćeri Rade Šerbedžije iz prvog braka, koja je prošle godine bila na Brijunima s dvoipolgodišnjim sinom Sergejem i suprugom, redateljem Filipom Gajićem, trebala bi stići i njihova tromjesečna kći Anastazija. A Danilo Šerbedžija, Lucijin brat, navratit će sa suprugom Lavinijom i njihovim jednogodišnjim sinčićem Ivanom. Bit će to pravo obiteljsko okupljanje, a Milica Šerbedžija posebno se veseli susretu sa sestričnom Kijom, koja joj je i najbolja prijateljica.

– Na Velikom Brijunu ima jedna napuštena kuća koja izgleda kao da je iz horor filma: svi su prozori razbijeni, vrata razvaljena, unutra su stari madraci i hrpa starudije. Koliko god da smo je se bojali, toliko nas je uvijek privlačila. Kia i ja bismo se danju uvlačile unutra i istraživale, a noću bismo je samo gledale iz daljine, ne usuđujući se prići bliže. Prije tri godine smo s tatinim prijateljem, redateljem Peterom Medakom, napisale scenarij horora o djeci koja ulaze u tu kuću i nikad se više ne vraćaju – priča Milica, za koju starije sestre kažu da je prava senzibilna “umjetnička dušica”.

Obožava crtati, ali i odlično svira čelo, gitaru i klavir. Jako lijepo pjeva, tako da je sa sestrama pjevala na tatinom CD-u “Imam pjesmu za tebe”. Zanima je i gluma pa je nedavno u Los Angelesu igrala glavnu ulogu u školskoj predstavi “Čarobna frula”. A hoće li postati čelistica, što trenutačno želi, znat će za nekoliko godina. Jedno je sigurno – bavit će se umjetnošću, kao i cijela njezina obitelj.

Pročitali ste skraćeni tekst. Cijeli tekst pronađite u tiskanom izdanju Glorije (br. 809) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
21. travanj 2024 08:37