VINKO ŠTEFANAC

Milijun razloga za zadovoljstvo

Napisala Kristinka Šćavina Snimili Dejan Vekić i Almin Zrno

Dok je hrvatskoj publici poznat po ulozi eksplozivnog Marka Nemeta u HTV-ovu serijalu “Obični ljudi”, 37-godišnji zagrebački glumac Vinko Štefanac velika je zvijezda i u Bosni i Hercegovini, gdje na televiziji OBN vodi kviz Supermilijunaš. Riječ je o najgledanijem kvizu u BiH, a svaki od četiri natjecatelja, koliko ih nastupa u emisiji, bori se za milijun konvertibilnih maraka. – Prije godinu dana u Sarajevu sam vodio i uređivao show Music Talents, pa nije neobično da su me se sjetili i ovog ljeta, kad je organizirana audicija za voditelja Supermilijunaša. Emitiranje je počelo u rujnu, licencija je njemačka, a kviz će se prikazivati jedanput tjedno iduće dvije godine. Zbog snimanja, u Sarajevu provodim najmanje 5-6 dana u mjesecu pa sam se već sasvim udomaćio – kaže Vinko, koji u glavnom gradu BiH najčešće izlazi u kazališta i tamošnje restorane, o kojima ima veoma visoko mišljenje. Iako priznaje da katkad pojede i glasovite sarajevske ćevape, tvrdi da je zapravo “poluvegetarijanac”, odnosno da vrlo rijetko jede meso. Vinka Štefanca hrvatski gledatelji pamte i po vođenju Hrvatskog idola, showa Story Super Nova Music Talents te glazbene emisije Vip Me Fun Club.

Lijek u glazbi i glumi

– Od malih nogu sam veliki diskofil i obožavam muziku. Želio bih voditi glazbenu emisiju s gostima u kojoj bi se, među ostalim, govorilo i o povijesti pop-rock glazbe. Inače, kod kuće imam 700-tinjak originalnih CD-a te popriličan broj muzičkih enciklopedija. Slušam raznoliku glazbu: world music, hard rock, r’n’b, hip hop… U srednjoj sam školi čak imao i vlastiti pop-rock sastav, Epitaf, u kojem sam bio pjevač. No, snove o glazbenoj karijeri uskoro su zamijenili oni o glumačkoj. Kao 16-godišnjak upisao sam se u dramsku radionicu Zagrebačkog kazališta mladih i tu se do kraja “zarazio” glumom. Nakon toga, upis na Akademiju dramske umjetnosti činio se logičnim izborom – otkriva Vinko, kojem je to bilo prilično teško razdoblje. Naime, kad mu je bilo 16 godina, umrla mu je majka, a kako su mu se roditelji rastali kad je bio jednogodišnjak, od majčine smrti živi sam. Lijek je pronašao u glazbi i glumi, no kako praktično nije imao nikakvog nadzora, bilo je to za njega vrijeme neprestanog tulumarenja.

– Vjerojatno sam zato prije 5-6 godina gotovo potpuno prestao izlaziti u klubove. Istutnjao sam se i više mi nije bilo zabavno. Ipak, još rado odem na dobar koncert i u kazalište s prijateljima. Nije mi teško “potegnuti” ni do Beča radi koncerta do kojeg mi je stalo, poput, primjerice, nastupa grupe U2 – kaže Štefanac, otkrivajući da trenutačno nije u čvrstoj vezi, ali je “emocionalno zadovoljan”. Osim glazbe i glume, Vinko ima još dvije velike strasti: astronomiju i putovanja. Još dok je bio dijete zanimale su ga zvijezde te je s ljubavlju i znatiželjom proučavao literaturu o astronomiji. Kod kuće ima i teleskop pa ne čudi da se najbolje opušta promatrajući zvijezde uz dobru glazbu. A što se tiče putovanja, kaže da je dosad obišao “pola svijeta”. Posebno pamti putovanja u Las Vegas, Jordan, Caracas, Singapur, Karibe, Australiju… Uskoro će posjetiti i Dubai, a najveća mu je neostvarena želja put u Rio de Janeiro.

Linker
03. svibanj 2024 22:48