POTRAGA ZA ISTINOM

Milina priča dirnula Roberta Zubera

Godinu dana nakon što je završio snimanje dokumentarnog filma “Slučajni sin” o potrazi za svojim biološkim roditeljima, 33-godišnji TV novinar Robert Tomić Zuber našao se u središtu još jedne potresne priče. Ovih dana sa svojom je ekipom završio snimanje dokumentarca radnog naziva “Mila moja Senida”, u kojem zajedno s glavnom protagonisticom, 18-godišnjom Senidom Bećirović, kreće u potragu za njezinim korijenima i rekonstruira događaje u posljednjih šesnaest godina – otkako je kao dvogodišnja muslimanska djevojčica, nakon što je njezino selo u istočnoj Bosni spaljeno u ratu, dospjela u Beograd, gdje je odrasla u udomiteljskoj obitelji i odgajana s novim identitetom, kao Mila Janković.

– Milina priča zapravo je vrlo slična mojoj, iako je njezina mnogo kompliciranija i potresnija, jer je posljedica ratnih događaja. Ja sam želio pronaći oca te shvatiti zašto me majka, jedinog od svoje četvero djece, ostavila i prepustila drugima na brigu, dok Mila zna tko joj je otac, ali želi da joj on objasni zašto je sve ove godine nije potražio. A njezina majka i sestra još se vode kao nestale, i njih pokušavamo locirati, jer smo uvjereni da su žive – govori Robert Zuber, koji je za priču nesretne djevojke doznao početkom ove godine, kad se o njoj pisalo kao o prvom djetetu s popisa nestalih osoba u BiH, koje je pronađeno živo i zdravo.

Naime, tada je analizom DNK potvrđeno da je Beograđanka Mila Janković zapravo Bošnjakinja Senida Bećirović. U siječnju je Mila otputovala u Caparde, nedaleko od Tuzle, kako bi se upoznala s očevom obitelji, a onamo je doputovao i Zuber sa svojom ekipom, kako bi napravio reportažu za HTV-ovu Misiju. Mila se Robertu otvorila znatno više nego ostalim novinarima, a pošto je stekao njezino povjerenje, predložila mu je da i njezina potraga bude pretočena u dokumentarni film.

Mila je rođena 26. lipnja 1991. u Capardama u obitelji Muhameda i Senade Bećirović, koji osim nje imaju i dvije godine stariju kćer Sandu. No, pošto je srpska vojska u svibnju 1992. osvojila i spalila to selo u istočnoj Bosni, dvadesetak kilometara udaljeno od Tuzle, 11-mjesečnu djevojčicu je iz zapaljene kuće spasio jedan vojnik i odnio je u Šekoviće, odakle je ubrzo premještena u Centar za socijalnu skrb u Vlasenici.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst možete pročitati u novom broju tjednika Gloria (br.770) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
06. svibanj 2024 11:55