DOBRI SAVJETI

Mirjana Krizmanić: Moj najveći uspjeh je što i dalje hodam

Mirjana Krizmanić (75), autorica hit naslova ‘Tkanje života’, ‘U ljubavi i bez nje’, te ‘Život s različitima’, promovirala je knjigu uputa za suočavanje sa životnim nevoljama ‘A što sad’.

Kakav je osjećaj biti najčitanija hrvatska spisateljica? – Nije mi to važno. No, veseli me činjenica da toliko ljudi još ima potrebu čitati, održavati svoju mentalnu kondiciju, stjecati znanja, obrazovati se, te aktivno sudjelovati u kreiranju svog života.

Koliko vam je uspjeh promijenio život? – Niti malo. Svojim najvećim uspjehom i danas smatram činjenicu da i dalje hodam. Kao 14-godišnjakinja sam preboljela dječju paralizu i liječnici su smatrali da ću do kraja života ostati nepokretna.

Jesu li pozitivne misli univerzalno sredstvo za rješavanje čovjekovih problema? – U svojim knjigama nudim realistične misli koje ljudima u nevolji mogu pomoći da se priviknu, prilagode i nađu rješenja. One nisu nužno pozitivne, dapače.

Koja je ključna osobina za sretan život? – Fleksibilnost. Ako ne možemo promijeniti nesretan događaj, možemo sebe, način na koji ćemo prihvatiti njegove posljedice. Najgore je sjesti i jadikovati.

Kako ostati optimist u vrijeme svjetske krize? – Treba se okrenuti svojim bližnjima, prijateljima, svima kojima smo privrženi, te si uzajamno pomagati. I znati da će i ta kriza, kakva god bila, jednom proći.

Kruno Petrinović

Linker
01. svibanj 2024 12:19