ZDRAVA KUHINJA

Mirjana Majurec: Hranom protiv bolesti

Ja jednostavno ne mogu reći koje mi je jelo najmilije jer obožavam jesti i kuhati pa volim sve – od slatkog i slanog do kiselog i ljutog. Kuham svaki dan i za štednjakom provedem po nekoliko sati – kaže Mirjana Majurec (58), glumica zagrebačkog kazališta “Gavella” koju gledatelji pamte po ulozi Bibe u TV serijalu “Vaši i naši”, a bila je zapažena i kao negativka Nera u sapunici “Pod sretnom zvijezdom”.

Ulogu Nere prihvatila je dva mjeseca nakon što je završila liječenje karcinoma dojke, a unatoč žestokom radnom tempu – ustajala je u pola pet ujutro i na snimanju ostajala do sedam na večer – svaki je dan kuhala. Zapravo, večernji boravak u kuhinji iz koje su se po stanu širili primamljivi mirisi na nju je, kaže, djelovao terapeutski.

– Prvi nagon nakon napornog radnog dana je leći u krevet i zaspati. No, spoznaja da drugi dan neću izdržati na poslu ne pojedem li nešto kvalitetno, dala bi mi snage da stanem za štednjak. Srećom, kuhanje je nešto što me odmara i opušta, to je vrlo kreativan posao koji odgovara mom karakteru. I naizgled jednostavna jela zahtijevaju mnogo rada i truda, baš kao i pripremanje uloge – objašnjava Mirjana Majurec, koju najviše raduju nedjeljni ručkovi. Priprema ih s mnogo ljubavi za sinove – 21-godišnjeg studenta Ivana, iz braka s nogometašem Markom Mlinarićem, te 32-godišnjeg iluzionista Luku, čiji je otac Ivica Vidović, poznati glumac, preminuo prije šest mjeseci.

U braku s Ivicom Vidovićem je i naučila kuhati. Prvi pokušaji su, kaže, bili otužni, no kad se tome ozbiljno posvetila, vidjeli su se i dobri rezultati: u glumačkim krugovima ubrzo je na glas došla njezina gibanica sa sirom, pa grah sa svinjskim nogicama… U drugom braku, u kojem je šest godina provela u Francuskoj, prihvatila je novi redoslijed obroka – najprije salata, potom glavno jelo i desert, a na kraju sir – i običaj da jede samo sezonsku hranu. Jedna od najdražih jesenskih namirnica joj je buča, od koje svaki drugi dan kuha juhu, a uz pečeno meso poslužuje pire od buče umjesto krumpira.

– Oduvijek sam pazila što jedem, a osobito otkako sam se razboljela. Sočno i slatkasto meso buče prava je riznica vitamina i minerala, biljnih vlakana, beta-karotena i pektina. Osim toga, buča “čuva liniju”. U 100 grama je samo 26 kalorija pa je možete jesti koliko želite bez straha od debljanja – otkriva glumica koja je među prijateljima poznata i po svojoj slasnoj bučnici.

No, jednako joj dobro “idu” i pečena i pohana buča, a od nje pravi i sok te je dodaje u salatu. A sjemenke koje je prije prilikom čišćenja bacala, sada sama suši jer su bogate željezom, fosforom, kalijem i kalcijem. Očišćene od vlakana, suši ih oko tjedan dana. Prije ih je uvijek kupovala već suhe, no ovako je sigurnija da nisu “stare” i da su sačuvale sve vrijedne sastojke. Osim kao grickalice, ukusne su i kratko propržene na maslacu, lagano posoljene jer dobiju zanimljiv, orašast okus.

– Kad sam u vrijeme ručka u gradu – otkriva – volim jesti u restoranu Vinodol, čiji desert s bučom i sama radim kod kuće. Inače, najbolje recepte za jela od buče pronašla sam u jednoj staroj velikoj kuharici koju mi je, kad sam se prvi put udala, darovao otac. Već se raspada, ali, volim je prolistati jer se tako podsjetim na neka jela.

Mirjana Majurec ove sezone obilježava 35. godišnjicu glumačkog rada, a kako će je i gdje proslaviti, još nije sigurna. U matičnom kazalištu trenutačno ne igra niti u jednoj predstavi, a dobila je ponude za dvije velike uloge u TV serijalima, o kojima ne može govoriti dok ne potpiše ugovor. A do tada, kaže, mora vratiti kondiciju, u čemu joj pomaže joga u Udruzi Sve za nju, ali i subotnji odlasci na tržnicu.

– Kupovanje na placu me neopisivo veseli – kaže glumica. – Prodavačice me poznaju pa i kad se dogodi da dođem u zadnji tren, ispod štanda za mene sačuvaju najljepšu i najveću buču jer znaju koliko ih volim.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst s receptima na bazi buče Mirjane Majurec pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.876) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
28. travanj 2024 21:56