JOSIPA KUSIĆ

Misica trenira poslovnu strogoću

Kaže se da su Imoćani snalažljivi, promućurni te da dobro znaju što hoće – i kako to postići – a dokaz tome je i 19-godišnja Imoćanka Josipa Kusić. Iako je prije sa­mo godinu dana postala stanovnica hrv­atske metropole, već je proljetos izabrana za Miss Zagreba, a nekoliko mjeseci poslije i za Miss Hrvatske. Ta titula otvara joj velike mogućnosti u svijetu mode i ljepote, no Josipi je, zasad, na prvom mjestu studij na Visokoj školi poslovanja i upravljanja “Baltazar Adam Krčelić” u Zaprešiću, a o manekenskoj karijeri razmišljat će tek kad se vrati iz Južnoafričke Republike. Name, lijepa brineta 16. studenoga putuje u Johannesburg kao hrvatska predstavnica za Miss svijeta, a za veliku avanturu već su spremni ko­v­čezi s čak petnaest Sposinih haljina, nekoliko pari cipela s visokom potpeticom i dosta kozmetike.

Što ćete još ponijeti sa sobom u Johannesburg? – Petnaestak Liscinih kupaćih kostima. Ondje je sad lijepo vrijeme i nadam se da ću imati vremena i za opuštanje na bazenu.

Jeste li se pripremili za zagrebačku zimu? – Jesam. Kupila sam nekoliko toplih vesta i baloner za kišne dane. I predivne krznene čizmice: jednako su lijepe kao što su tople i udobne.

Pratite li modu? – Da, to je sastavni dio mog posla. Redovito gledam Fas­hion TV, pratim revije i zanimaju me svi modni noviteti.

Što je za vas znak neukusa? – Teško je to reći: danas se nosi sve, a trend postaje ono što je nekad bilo nezamislivo, poput spajanja različitih uzoraka u istoj odjevnoj kombinaciji.

Jeste li ikad potražili savjet stilista? – Nisam nikada, niti to planiram. Nosim odjeću u kojoj se dobro osjećam, ali kad me netko kritizira preko novina ili u TV emisijama, prihvatim kritiku i nastojim ne ponoviti pogrešku.

Tko vam je modni uzor? – Nemam ga.

U čemu se najudobnije osjećate? – U lepršavim haljinicama i cipelama s visokom potpe­ti­com. U tome se osjećam ženstveno, što je preduvjet da mi bude i ugodno.

A u čemu nikada ne biste izišli iz kuće? – Nekad bih na to odgovorila – u pidžami, ali kako sam jednom to učinila i u pidžami otišla do dućana, mogu samo reći da nikad ne bih iz kuće izišla u donjem rublju.

Čega ima najviše u vašem ormaru? – Rublja, traperica i košulja. Košulja imam u svim bojama i obožavam ih, osim kad ih treba glačati.

Što radite sa starom odjećom? – Jedan dio podijelim, a ostatak kombiniram s novim stvarima. Držim se one da se moda uvijek vraća, pa će mi stvari kojih sam se sada zasitila, jednom opet dobro doći. Inače, zna mi se dogoditi da se zagrijem za neki komad odjeće, kupim ga, no na putu do kuće već se ohladim jer shvatim da mi se uopće ne sviđa. Onda mi to neko vrijeme stoji u ormaru, dok se ne sjetim što sam kupila.

Koliko često odlazite u kupnju? – Često. I svi moji prijatelji vole sa mnom kupovati jer to nikad ne traje dugo: znam da trgovci najbolju robu stavljaju u izloge, pa ako mi se ne svidi to što vidim, ni ne ulazim u dućan.

Kojeg kreatora najviše volite? – Nikog ne bih izdvajala, ali sam za ono – kupujmo hrvatsko.

Koja vam je najljepša manekenka? – Brazilka Adriana Lima. Vrlo je seksi, ženstvena i ima prekrasne oči.

Tko je za vas dama sa stilom? -Zagrebačka modna agentica Tihana Harapin Zale­pu­gin. Sviđaju mi se njezini kompletići i, općenito, odabir odjeće u skladu s godinama.

Da možete, čiju biste reviju nosili? – Reviju rublja Victoria’s Secret. Njihovi modeli su ženstveni, sve cure imaju obline, a rublje mi je fetiš. Uz Adrianu Limu, Victorijin model je Heidi Klum, moja druga omiljena manekenka, a pojaviti se u njihovom dru­štvu na pisti, za mene bi bilo ispunjenje svih snova.

Na što ste još, osim na rublje, “slabi”? – Na cipele i torbe, košulje i haljinice.

Kako ste se počeli baviti manekenstvom? – Prišli su mi agenti modne agencije Midiken s Ljup­kom Gojić i predložili da dođem kod njih. I tako je krenulo: osvojila sam titulu Miss Zagreba i postala sam Miss Hrvatske, a te titule su mi pomogle da lakše opstanem u manekenskom poslu. U Hrvatskoj se, naime, teško afirmirati i dobiti unosne poslove.

Koje boje volite? – Klasičan sam tip, uvijek sam za crnu, bijelu i sivu. Vo­lim plavi jeans i ružičastu kao osvježenje.

Kako biste opisali svoj odjevni stil? – Bila sam alternativka koja nije izlazila iz martensinca i starki, no s vremenom sam se počela ženstvenije odijevati. Shvatila sam da ne trebam mijenjati glazbu koju volim ako promijenim odjevni stil u kojem se još tražim. Zasad se odijevam ležerno, jer sam stalno u po­kretu i volim da mi je udobno.

Možete li se zamisliti u poslovnim kostimima i odijelima? – Kako da ne, često se tako odijevam, a stilistima se očit­o ne sviđa na meni taj poslovni izgled pa kažu da izgledam kao opatica. Obožavam košulje u kombinaciji sa suknjom ili hlačama visokog struka, a preko toga neki klasični sako ili baloner.

Koji vam je omiljeni komad garderobe? – Jedne stare levisice koje sam odrezala i napravila od njih vruće hlačice. Nosim ih ljeti i do sada sam ih pokrpala nekoliko puta, ali ne odustajem od njih.

Da si možete priuštiti, čije biste kreacije uvijek kupovali i nosili? – Obožavam Hugo Boss odjeću, ali i njihovu obuću i torbe. No, cijene su im visoke pa torbe kupujem u Karlinim dućanima.

Što obvezno nosite u kozmetičkoj torbici? – Korektor, rumenilo i olovku za usta.

Što odijevate kad idete na “spoj”? – Dugo nisam imala ljubavnih sastanaka, tako da se ne sjećam što sam odjenula zadnji put. Vjerojatno bih odje­nula nešto što mi lijepo pristaje, po mogućnosti da mi prati liniju tijela, ili neku kratku zavodljivu haljinicu.

Marijana Marinović

Linker
29. travanj 2024 00:12