IVANA PARADŽIKOVIĆ

Mislila sam da nisam majčinski tip

Premda je njezino lice “friško” na malim ekranima, za 27-godišnju Ivanu Paradžiković nikako se ne bi moglo reći da je nova u poslu. Jer na televiziji je već šest godina, tijekom kojih je radila kao novinarka, reporterka, producentica, autorica scenarija, ali sve su to bili poslovi koji su zahtijevali mnogo više istraživanja, a manje pojavljivanja pred kamerama.

Stoga su joj pravu primijećenost među gledateljima donijeli Vijesti i Dnevnik Nove TV te emisija Provjereno, u kojima odnedavno zamjenjuje trudnu Mariju Miholjek. Njezini kolege od srca su joj čestitati na promaknuću, prijatelji su prezadovoljni jer je napokon došla “na svoje”, a Ivanin najvjerniji gledatelj je dvoipolgodišnji sin Hugo kojemu još nikako nije jasno zašto mu mama ne odgovara kad je zaziva ispred televizora.

Kako ste reagirali kad vam je ponuđeno da vodite Vijesti i Dnevnik Nove TV? – Rekla sam “da” bez razmišljanja. Šest godina radila sam kao TV novinarka pa sam voditeljski posao u informativnim emisijama doživjela kao logičan slijed stvari. A priznajem da sam pomalo i priželjkivala novi izazov.

Kako je izgledalo vaše djetinjstvo u Vojvodini? – Odrasla sam u selu Kukujevci između Šida i Srijemske Mitrovice, u kojem su uglavnom živjeli Hrvati. Bio je to plodan kraj u koji su se mnogi doseljavali u potrazi za boljim životom. Među njima su bili i moji baka i djed s majčine strane, koji su u Kukujevce došli iz Imotskog. Dok je očeva obitelj bila starosjedilačka. Moja mama Vesna, tata Petar, starija sestra Ana, mlađa sestra Antonija i ja, živjeli smo s njima u golemoj prizemnici koja je imala osam soba povezanih dugačkim hodnikom. Moji su se bavili poljoprivredom, kao i većina u Kukujevcima, i zaista smo dobro živjeli. Pamtim lubenice u ostavi, staju s puno krava, vikendicu na Fruškoj gori, zabave u Kulturnom domu… Majka mi je rekla da je Esma Redžepova ondje održala svoj prvi koncert u karijeri. Dok nije počeo rat u Hrvatskoj, nije se pitalo tko je koje nacionalnosti.

Kako ste doživjeli to razdoblje? – Ne volim o tome govoriti, niti se sjećati nekih stvari. Mnogo toga sam i potisnula u sebi. Ali bilo je strašno. Nismo željeli rat i sjećam se da je mojoj sestrični u to vrijeme bila najdraža Balaševićeva pjesma “Samo da rata ne bude”. No, u selo su, uglavnom noću, počele dolaziti razne paravojne formacije koje su upadale u kuće, prijetile ljudima i zastrašivale ih, odvodile na ispitivanja, a bilo je, koliko sam čula, i ubojstava. Ni mi nismo ostali pošteđeni: moj je otac odveden, zlostavljan i nakon deset dana se vratio kući sav u modricama. Te smo noći odlučili napustiti Kukujevce. Potrpali smo u kovčeg najosnovnije stvari, sjeli u naš golf i otišli u Hrvatsku, s tim da su baka i djed još neko vrijeme ostali.

Zašto ste odustali od studija molekularne biologije i odlučili upisati novinarstvo? – Zaključila sam da mi je od boravka u nekom laboratoriju draži rad na terenu, upoznavanje raznih ljudi, užurbanost i fleksibilno radno vrijeme. Zato sam 2000. upisala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Odabrala sam smjer tisak jer sam imala smisla za pisanje. Naime, u srednjoj školi nisam išla samo na natjecanja iz matematike, fizike i astronomije, već i na Lidrano – natjecanje u literarnom stvaralaštvu za školsku djecu.

Iz veze s producentom Janom Štedulom imate dvoipolgodišnjeg sinčića Huga: kako uspijevate usklađivati poslovne i majčinske obveze? – Nije lako, no sretna sam što sam okružena divnim ljudima koji mi priskaču u svakom trenutku. Nekad je to majka, nekad mlađa sestra, koja živi sa mnom jer u Zagrebu studira agronomiju, a tu su i moji stanodavci Ana i Dragec, kod kojih živim od rujna prošle godine.

Kako ste se osjećali kad ste saznali da ste u drugom stanju? – Bila sam, naravno, iznenađena jer trudnoću nisam planirala. Obožavam djecu, ali nikad se nisam zamišljala kao mlada majka. Čak sam smatrala da nisam majčinski tip. No, trudnoća mi je bila prekrasno razdoblje i ne razumijem žene koje kukaju kad su u drugom stanu. Stalno sam bila nasmijana pa su mi neki govorili da bih bila idealna za reklamu koja propagira pronatalitetnu politiku.

Kako ste uspjeli skinuti suvišne kilograme nakon trudnoće? – Za to su zaslužni majčini dalmatinski geni. Jednom sam bila na anticelulitnoj masaži kod starije sestre, koja je kozmetičarka, ali mi je to bilo toliko bolno da sam odustala.

Damir Leljak

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite znati više cijeli tekst pročitajte u Gloriji br. 741 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
26. travanj 2024 06:46