OD A DO Z

Mladen Badovinac: Ne znam što bih bez kapule

Aperitiv Ka svojevrsna predigra koja je, ka šta znamo, izuzetno važna, aperitiv skoro uvik ima misto na mom meniju. Volin drmnit neku lipu travaricu prije jela, a ni loza ni šljiva mi ne smrdi. Uuuuu, sad san se sitija, ludilo mi je ona rakija od bambusa šta je služe u kineskim restoranima!

Brujet Savršeno, božanstveno jelo! Za mene predstavlja demonstraciju sile među jelima od ribe. Najveći gušt mi je viški brujet s pašta-fažolom. Crni rižot Šta crnji to bolji. Podsjeća me na noć koju volin više od dana. Volin se kupat u njemu.

Doručak Najvažniji obrok u danu i trudin se ne preskakat ga. Za doručak volin smazat voće, žitne pahuljice s jogurton ili jaja na oko. Izuzetno san iskusan u doručkovanju jer san dosad doručkova oko 10 000 puta. Najviše uživan u bogatin hotelskin doručcima.

Ekler Kad san bija mali, ekler mi je bija najdraži kolač pa mi i danas naviru sjećanja svaki put kad mi pogled nonšalantno spuzne na policu s eklerima u slastičarnici. Divna su to bila vrimena, slatka i kremasta. Mmmmm! Upravo san odlučija sina nazvat Ekler, ako buden ima sina. Ekler Badovinac.

Fažol Obožavan fažol. Između ostalog i zato šta je ukusniji kad se kuva u šta većoj količini, šta, logično, zahtijeva okupljanje velikog društva za konzumiranje, a ja volin druženje jednako, ako ne i više, kao fažol.

Gradele Jedinstven i neizostavan komad kulinarske opreme svakog Dalmatinca, pa tako i ovog. Savladat vještine gradelavanja te ih dovest do savršenstva je moj apsolutni imperativ.

Hladnjak Aladinova pećina, Eldorado, Misteriozova tajna, loto dobitak, indijanski totem, svetište, utočište, ikona, HRAM! Iman ga, naravno. Proda mi ga je prijatelj za 1000 kuna, bija je godinu dana star i slabo je bija korišten. Sad su mu već police poprilično savijene. Volin provodit vrime s njim i na način da ga otvorin i meditiran nad njegovin sadržajen.

Juha Omađijan san juhon. Juha je nezaobilazni dio svakog mog ručka. Svaka dolazi u obzir i mora bit servirana vrela. U zamrzivaču uvik iman dvi ili tri vrste juha u porcijama, da ne moran svaki dan kuvat.

Kapula Još jedno božanstveno rješenje za ukusnost. Ne znan stvarno šta bi bez nje. Zalihe kapule se u mojoj kući uvijek obnavljaju kao i zalihe cigareta kod pušača. U protivnom san nervozan. Nema juhe bez kapule.

Lisnato meso Ovo san jednom provalija misleći na pršut pa sad koristin priliku da zabilježin bazu i, naravno, odan počast tom krunskon dragulju suhomesnatih proizvoda čiji san ljubitelj. Cmok, cmok!

Maslinovo ulje Zavolija sam ga još ka dite i prati me čitav život. Ukusno je, zdravo je… ol triba još šta dodat. Triba, naravno, češnjakaaaaaa!

Meso Samo san još jedan strvinar u nizu. Meso konzumiran sa svih pozicija i u svim varijantama, a najviše ljubin teletinu ispod peke i kozletinu s ražnja.

NaCl Više volin slano nego slatko. Ipak, trudin se ne pretjerivat sa soli.

Odmor Sad mi je već potreban lagani odmor da provarin malo sve navedeno dosad. Zovite nekog viljuškara da mi truplo iskrca u obližnji plićak i nemojte me dirat bar po ure.

Poma Iliti rajčica. Doista virujen da se i ovo slasno povrće dokotrljalo do nas smrtnika iz nekih rajskih visina. Čini mi se, koliko me pamćenje služi, da je to jedino povrće koje ima zdraviji efekt šta se duže kuva, a i slasnost mu bude veća. Šalša mi je svako treći-četvrti dan na stolu, a salata od poma svaki dan. Ručak Centralni događaj dana. I u ručku san izuzetno iskusan. Dosad san sigurno ruča oko 12000 puta. Dok san živija s roditeljima i sestrama, ručali bismo uglavnom skupa pa su mi još žive uspomene na česte uzavrele debate oko zadnjeg batka i njegovog vlasničkog lista. Od malih nogu san se naučija jedaćin priboron koristit i za samoobranu.

Slatkiši Ka šta san navea malo ranije u tekstu, veći san ljubitelj slanog nego slatkog, al to ne znači da slatko nije zastupljeno. Volin torte, mendule u cukru, sladoled, baklave, palačinke, paradižot, mađarice, urmašice, štrudele, vanilin kiflice, krafne, krustade, napolitanke, fritule, knedle sa šljivama, lisnato s makom, prekmursku gibanicu, krempite, rožatu, tufahije i kinder pingui.

Štednjak Štednjak ne štedin. Držin ga čistin, urednin i uvik spremnim ka vojnik pušku. Ima pogon na sve četri ploče od kojih dvi rade prekovremeno. Je star, al još može povuć!

Tava Kuća bez tave je ka selo bez krave. U mojim očima je ka slikarsko platno koje zaziva motive mrtve prirode. Slikan često, ispunjava me.

Usta The doors of perception. Jel van sad sve jasno?

Večera Uz doručak i ručak čini treću točku u trokutu koji mi daje stabilnost.

Zubatac Kraljevski obrok. Na žalost, rijetko mi je na raspolaganju, al baš zato ima kultni status u mom domu. Ko nije proba, nek se kazni.

Zeljanica Pita čiju konzumaciju uzdižen na sakralni nivo. Vječno ću bit fasciniran spojem špinata i mladog sira.

Želudac Želin ih imat sedan, poput Alfa.

Linker
28. travanj 2024 08:40