IVANKA MAZURKIJEVIĆ

Moj stil je veliko svaštarenje

– Moda je prije svega originalnost, stalna igra u kojoj nema granica – kaže Ivanka Mazurkijević (36), pjevačica grupe Stampedo i glazbena programska urednica Kluba 100 u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Pjevačica koju mnogi pamte i kao voditeljicu TV emisije Dizalica te glavni lik u reklami za Kraševu čokoladu Dorina, uvijek se isticala svojim osebujnim odjevnim stilom – jarkim bojama i vintage kombinacijama. U oblikovanju stila na nju je najviše utjecala majka, krojačica koja naprosto ima “dobro oko” za ono što joj pristaje (i što nikako ne bi trebala odjenuti). Ona je glavni “krivac” za Ivankinu želju da se odjećom izdvaja od okoline: dok su svi u osnovnoj školi nosili tamnoplave kute, njoj je mama sašila – tirkiznu. Kako biste opisali svoj modni stil? – Kao jedno veliko svaštarenje – to je moja kombinacija retra i boja. Što više retra i što više boja, to bolje. Koliko vas zaokuplja moda? – Ne bih baš rekla da sam zaokupljena. Ali, da me veseli, to da. Volim se igrati odjevnim predmetima, stilovima i bojama. Tu opet idem iz krajnosti u krajnost – ili se uopće ne igram, ili se zaigram previše. U posljednje vrijeme sasvim se dobro osjećam i u bijelo-plavim kombinacijama. Trošite li mnogo na odjeću? – Na marke i na skupe stvari baš i ne, ali, kad se zbroje sve te sitnice i đinđe, ispadne mnogo. Potpisane krpice i modni dodaci bez razloga su precijenjeni. Sve što stoji više od dvije tisuće kuna ja u pravilu ne kupujem. Što ste novo kupili za jesen? – Ništa, sad kupujem za sljedeće ljeto. Na rasprodajama sam kupila nekoliko jednodijelnih badića. Rekreativno se bavim plivanjem na bazenu u zagrebačkim Utrinama i kupaćih kostima nikad dosta. Kupila sam i tri haljine, crvenu, bijelu i crvenu, pa balerinke… Odlučila sam se za one stvari za koje kažu da će preživjeti nekoliko sezona. Nadam se da nisam fulala i da sljedeće ljeto neću biti demode. Gdje se odijevate? – Nema pravila. Volim rasprodaje, volim buvljake, stare dućane i krojačnice koje većini nisu in, volim pronaći neki dućan u koji ne zalaza baš svi. No, nikad ne zalazim u jako skupe dućane, to je protiv mojih uvjerenja. Često odlazim na Hrelić, tamo se znaju naći lude stvari, od dalekozora za kazalište, do zanimljivih starinskih srebrnih i brokatnih torbica… Jednom sam kupila Versace kaput do poda. Dobra mjesta za kupnju su i velika tržnica u Marakešu, pa Berlin…

Jeste li ikad nosili neku modnu reviju? – Jesam, nekoliko puta. Nosila sam modele Marijane Hrastar i Nine Persola, a jedne sam godine na Fashion Weeku nosila korzet kao Madonna. Bilo mi je zabavno jer mi to nije posao.

Koja vas osoba fascinira svojim odjevnim stilom? – David Bowie. On je nenadmašiv, genijalac koji je uvijek bio ispred svog vremena, i u glazbi i u modi. Nikad nije slijedio modu i jednako je dojmljivo izgledao u diskretnim crnim odijelima, ili pak zelenim.

Koji vam je modni dodatak najdraži? – Nekad su to bile rukavice, nosila sam ih u svim prigodama, u kafić, u disco, na predavanja na fakultet. Bila sam opsjednuta rukavicama, imala sam ih u svim bojama i dužinama. A onda sam postala rob torbica – imam ih 150, ovisna sam o njima. Tko vam odabire odjeću za nastup? – Sama, a ponekad mi pomogne mama. Izbor odjeće veoma ovisi o glazbi: u jednoj fazi nosila sam šarene frakove, suknju s uzorkom jagoda, koje mi je sašila Nina Persola. Sve je bilo šareno, veselo i odgovaralo je glazbi Stampeda. Uz pjesme s našeg posljednjeg albuma nastupam u bijeloj košulji, tamnoplavoj suknji i borosanama, a dečki su odjeveni poput ofucanih golfera. Jer, uz sadašnju glazbu ide smiješna i otkačena garderoba. Čega je najviše u vašem ormaru? – Haljina. Puno sam ih kupila sama, a puno sam ih naslijedila od mame i bake. Dosta je onih u retro stilu, iz 50-ih i 60-ih godina. Koja vam je najdraža? – Jedna svijetloplava, otvorenih leđa, u stilu Marilyn Monroe, koju sam naslijedila od mame. U njoj se osjećam kao prava žena.

Volite li više visoke ili niske potpetice? – Visoke. Obožavam lijepu štiklu jer u njima noga izgleda bolje. Svaka žena u autu mora imati jedne štikle i jedne ravne cipele, ali i mali set za “nikad se ne zna gdje ćeš prespavati”.

Koja je najseksi kreacija u vašem ormaru? – Haljine otvorenih leđa i golih ramena. Ne volim one s dekolteima. Jeste li skloni provociranju odjećom? – Ne svjesno. Znalo se dogoditi da mi na ulici netko dobaci “Nije maskenbal”, a ja nisam izašla s namjerom da nekog isprovociram. Na početku studija prijateljica i ja nosile smo pelerine, kape i rukavice u stilu Jane Austin. Isprva su nas gledali kao čudakinje, no kasnije su prihvatili i nas i našu otkačenost.

Što je preduvjet dobrog stila? – To je svaki stil u kojem je čovjek sretan i zadovoljan. Tko je, po vama, ženska ikona stila? – Madonna, koja modu shvaća kao igru i ne drži se pravila, pa Gwen Stefani i Blondie. Kojom vas odjevnom kombinacijom muškarac može privući, a kojom odbiti? – Mušakarac u bijeloj majici i trapericama mi je super seksi.

Razgovarala: Snježana Dragojević Harapin Snimio: Vedran Peteh Kreativno vodstvo: Helena Štahan Styling: Zrinka Mareković Make-up: Simona Antonović Frizura: Salon Konti

Linker
29. travanj 2024 11:30