NEVIO MARASOVIĆ

Moja filmska obitelj

Da je kojim slučajem snimljen u Holly­­­­­­­­­­­woodu, a ne u Zagrebu, producenti bi za film “Show Must Go On” potrošili milijune dolara – kako bi s vrhunskom glumačkom ekipom i dosad neviđenim specijalnim efektima dočarali apokaliptičnu znanstveno-fantastičnu priču o izbijanju Trećeg svjetskog rata. Za koji nisu čuli jedino sudionici lokalnog TV reality showa koje, izolirane od ostatka svijeta, nastavljaju zabavljati njihovi privatni problemi i odnosi.

Zagrebački redatelj i scenarist, 27-godišnji Ne­­vio Marasović, snimio ga je, pak, s budžetom od dvjesto tisuća kuna, čime je platio samo najnužnije troškove – poput goriva, cestarina i vojnih odora. Sve ostalo, uključujući i vjernu kompjutorsku si­­mulaciju razaranja Agrokorovog poslovnog tornja u središtu Zagreba – dobio je besplatno od prijatelja i poznanika, kao i cijelu glumačku ekipu predvođenu Svenom Medvešekom i Natašom Dorčić.

Ovih dana Nevio Marasović napokon može zbrojiti pluseve i minuse sulude filmske avanture, u koju se upustio prije četiri godine. No, sav stres nakupljen tijekom tog vremena isplatio se zahvaljujući njegovoj tvrdoglavosti i upornosti – lani je zaslužio nagradu za najboljeg debitanta na Pula film festivalu, a film trenutačno oduševljava publiku u kinima najvećih hrvatskih gradova. Nakon svega, stigao mu je i poziv u službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Shanghaiju, gdje o nagradama odlučuje žiri na čelu s američkim oskarovcem Barryjem Levinsonom.

Tata negativac

– Nadam se da ću početkom lipnja u Shanghaiju ostvariti korisne kontakte jer velika mi je želja da jednog dana radim izvan Hrvatske – govori Nevio Marasović, kojeg još drži adrenalin, zahvaljujući kojem je izgurao svoj najvažniji filmski projekt. U njega je uključio cijelu obitelj: majka Namka Ma­­rasović bila mu je producentica, otac Nenad Mara­­so­vić i njegova druga supruga Snježana pojavljuju se u ulozi statista – liječnika i medicinske sestre, stric Željko Marasović skladao je glazbu, a njegov 9-godišnji polubrat Tim igra sina glavnih junaka, koji se razvode.

– I da sam imao dovoljno novca, sigurno bih sa svima njima radio. Samo bih ih pritom i pošteno platio. Njihova odlična energija bila mi je velik poticaj, no bez mame, koja je doslovce ginula za projekt, ovog filma ne bi bilo – govori Nevio Ma­­rasović i dodaje kako je njegovo filmsko odrastanje bilo i ostalo obiteljski projekt.

Prvu VHS kameru nabavio je kao 16-godišnjak, kad mu je baka Štefica za rođendan darovala tisuću maraka, a mama dodala koliko je trebalo za montažu, u kojoj su nastali komedija “Popravak kompjutera” i horor-drama “Sedmi gost”. Osim prijatelja iz ulaza Matije Vasića, u njemu su glumili Nevijev otac, slikar Nenad Marasović, i njegovi prijatelji – poduzetnik Srećko Vargek i fotograf Andrija Zelmanović.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o Neviju Marasoviću potražite u tjedniku Gloria (br.853).

Linker
05. travanj 2024 23:58