LENNY KRAVITZ

Moram paziti na glas

Američki roker Lenny Kravitz (44), dobitnik pet nagrada Grammy, ovih dana kreće na europsku turneju na kojoj promovira album “It Is Time For A Love Revolution” i slavi dva desetljeća karijere. A iako ne dolazi u našu zemlju, nastupa u susjedstvu, 8. lipnja u Ljubljani, pa će ga sigurno slušati i mnogi iz Hrvatske. Kravitz se samo jednom ženio, glumicom Lisom Bonet, s kojom ima kćer Zoe, ali ga se povezuje s mnogim slavnim ljepoticama: Nicole Kidman, Vanessom Paradis, Kylie Minogue… Razgovarali smo s njim u Parizu, gradu koji toliko voli da je u njemu kupio stan.

Mnogo se toga u svijetu dogodilo otkako ste započeli karijeru, na primjer dva rata u Iraku. Pratite li politiku? – Moj otac je radio za TV mrežu NBC pa sam odrastao uz novinare, na primjer uz Petera Arnetta, koji je izvještavao iz Iraka. Tata bi se u šest vraćao s posla i zajedno bismo gledali vijesti. Ne sviđa mi se što je Amerika ondje radila, kao ni novinarstvo koje “uživo” prati rat.

Jeste li prosvjedovali zbog toga? – Napisao sam nekoliko pjesama. Sve su bile zabranjene dok je u Americi predsjednik bio George Bush stariji. Napisao sam još jednu pjesmu, manje kritičnu, o Iračanima i Palestincima. I ona je bila zabranjena. Dnevni list New York Post čak je objavio moju fotografiju uz Saddama Husseina, i prozvao me Saddamovim prijateljem. To je besmisleno, jer sam u pjesmi samo rekao da želim mir.

Kako je nastao vaš novi album? – Naučio sam voljeti samoću, pa sam proveo tri mjeseca u kamp-prikolici na Bahamima, uživao u prirodi i radio pjesme za album. Surađivali ste s Michaelom Jacksonom.

Što mislite o njegovom povratku na scenu? – Nisam iznenađen. Jedan je od najnadarenijih živućih umjetnika i nadam se da će održati dobre koncerte. On to može, ako se posveti poslu. Svašta mu se dogodilo posljednjih godina, sudili su mu zbog pedofilije, no talent se ne može poreći.

Mislite li da može izdržati naporan ritam nastupa? – Siguran sam da može. To mu je velika prilika da podsjeti svijet kakav je glazbenik. I danas slušam ploče što ih je snimio na početku karijere s grupom Jackson Five.

Kako se vi pripremate za turneju? – Pokušavam spavati osam sati dnevno. Da sam gitarist, mogao bih tulumariti cijelu noć, no pjevači moraju paziti na glas jer je njihov “instrument” vrlo osjetljiv i mnogo toga mu može naškoditi. Vaš zadnji album posvećen je ljubavi.

Kako biste opisali taj osjećaj? – Ljubav je naša najsnažnija emocija. Zbog nje možete učiniti prekrasne stvari, ali možete i uništiti druge ljude. Morate se naučiti kako je koristiti. Ja sam naučio iz vlastitog iskustva. Čini mi se da čujem neko žaljenje u vašem glasu.

Kad biste se osvrnuli unatrag, biste li nešto drukčije učinili u vašim ljubavnim vezama? – Moram reći da bih. Žao mi je zbog nekih stvari koje sam učinio. No, ne bih ništa promijenio. Uvijek su vas smatrali jednim od najseksepilnijih glazbenika i povezivali vas sa slavnim ljepoticama.

Što mislite o tom imageu? – Drago mi je što mi daju komplimente, no ne razmišljam o tome. Ne promatram se u ogledalu govoreći si kako sam seksi. Nije me briga za to.

Surađivali ste i s Madonnom, Mickom Jaggerom… Sjećate li se kakvih anegdota o njima? – Madonna je nevjerojatna. I suradnja s Mickom je bila fantastična, jer je čudesan glazbenik, jedan od onih koji su izmislili glazbu koja me okružuje. Nevjerojatno je kako u tim godinama na pozornici ima više energije nego mnogi mnogo mlađi od njega. Vrijeme kao da ga zaobilazi. I ja bih volio u tim godinama trčati po pozornici kao mladić. Upravo završavam TV dokumentarac o Amy Winehouse.

Što biste joj poručili? – Ne poznajem je, ali se divim njezinom talentu. Volim njezine albume. Znam da ima velikih problema, ali ne razumijem potpuno njezinu situaciju. Nisam mislila samo na nju, nego i na druge glazbenike koji se drogiraju.

Što mislite o tome? – Sigurno postoji razlog zašto to rade. Tko zna kroz što su sve prošli u životu, kako su ih zloupotrebljavali. Sretan sam što nisam imao takvih problema. No, nije problem u glazbenoj industriji, nego o tome odakle dolaze te osobe. Poput američkog predsjednika Baracka Obame, imate i bijele i crne krvi.

Sjećate li se gdje ste bili kad je objavljeno da je on izabran? – Bio sam u hotelskoj sobi, na turneji u Kanadi. Otišao sam pred ogledalo i obrijao glavu. Činilo mi se da je to neki novi početak. Nisam ga upoznao, ali smo razgovarali telefonom dok je vodio kampanju. Želio je razgovarati o mojoj pjesmi o promjenama.

Jeste li vas dvoje vršnjaci? – Nismo, on je nekoliko godina stariji. Naslijedio je toliko problema: lošu ekonomiju, Irak, Afganistan… Nitko ne može sve to riješiti. Mislim da ljudi od njega ne trebaju očekivati čuda.

Daphne Barak

Linker
26. travanj 2024 14:56