Steven Depolo / Flickr
PRIMARNA NJEGA

Možda zvuči neobično, ali... znate li ispravno oprati kosu?

Oprati kosu stvarno nije nikakva mudrost: dva šamponiranja, regenerator, sušenje, eventualno neki proizvod za oblikovanje i to je to – uvriježeno je mišljenje i praksa većine žena.

No vrlo je bitno, štoviše presudno – za zdravu i lijepu kosu – da se ona ispravno tretira pri pranju – jer pranje je primarna njega na kojoj počiva dugoročan lijep izgled kose, neovisno o proizvodima koje trenutno upotrebljavate.

Ovo su imperativi kod pranja kose oko kojih se slažu svi frizeri.

1.Učestalost pranja

Ne mogu svi tipovi kose preskakati dan za pranje. Pravilo je jednostavno: imate li gustu kosu trebali biste je prati barem svaki drugi dan, dok tanka kosa može proći s pranjem svaki treći dan odnosno dva puta tjedno.

Savjet plus: Nakon svakog pranja nanesite i ulje za kosu.

2. Temperatura vode

Kosu ne smijete prati u jako toploj vodi jer ćete u suprotnom samo pridonijeti otvaranju žlijezda lojnica i lučenju sebuma.

Savjet plus: Šamponirajte i nanesite regenerator uz mlaku vodu, a neposredno prije završetka kosu isperite u hladnoj vodi kako bi dobila lijep sjaj i ne bi bila podložna mašćenju.

3. Količina šampona

Da biste temeljito oprali kosu, ne treba vam cijela glava biti u pjeni. Umjesto toga šampon nanesite samo na korijen kose i rasporedite koliko možete.

Savjet plus: Šampon prije ispiranja ostavite da stoji minutu-dvije.

4. Mijenjanje šampona

Stručnjaci za kosu savjetuju da mijenjate šampone i onda im se kroz neko vrijeme ponovno vratite.

Savjet plus: Obratite pažnju na kvalitetu šampona ukoliko živite u području gdje je voda opterećena teškim mineralima.

5. Regenerator/maska za kosa

Maske su idealan način na koji možete popraviti kvalitetu svoje kose. Bogate proteinima i vitaminima, maske za kosu omogućit će vam izgled i osjećaj kao nakon posjete frizeru.

Savjet plus: Osobe koje imaju oštriju kosu mogu staviti masku preko cijele površine, a osobe s tankom kosom samo na vrhove. Ipak, masku nije preporučljivo stavljati nakon svakog pranja kao što je to slučaj s regneratorom.

Powered by NIVEA

%CODE1%

Linker
24. travanj 2024 21:08