NAGLA BOLEST

Nadan Vidošević zbog upale mozga završio u bolnici

– Gospodin Nadan Vidošević boluje od virusnog encefalitisa. Trenutno je na liječenju u KBC Split. Osjeća se bolje te se očekuje njegovo skoro otpuštanje na kućnu njegu – potvrdila je glasnogovornica Hrvatske gospodarske komore, Martina Sokač Saraga.

– Gospodin Vidošević koristi ovu priliku zahvaliti osoblju Zaraznog odjela KBC Split na njezi te svima koji su iskazali interes i brigu – dodala je.

Predsjednik HGK hospitaliziran je 6. kolovoza u splitsku bolnicu, u koju je primljen s visokom temperaturom, a sumnja na meningitis vrlo brzo se odbacila. Ipak, njegovo stanje za medije nije htio komentirati prof. dr. Nikola Bradarić, predstojnik Infektivne klinike nije želio odgovoriti na naše pitanje, pozivajući se na Zakon o zaštiti prava pacijenata.

Encefalitis doslovno znači upala mozga, neovisno o uzroku upale. Kad se kaže encefalitis, obično se misli na virusni encfalitis jer je virus njegov najčešći uzročnik. Riječ je o rijetkoj bolesti koja se javlja u oko 0,5 na 100.000 osoba – najčešće u djece, starijih osoba te osoba oslabljenog imuniteta. Najveći broj oboljelih nikad se i ne javi liječniku, jer su znakovi bolesti (simptomi) većinom blagi. Većina oboljelih se potpuno oporavi od bolesti. U malom broju slučajeva, uslijed otjecanja mozga mogu nastati trajne posljedice, poput problema u govoru ili motoričkih poremećaja.

Linker
03. svibanj 2024 03:57