Flickr/Corynn Fowler
DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI

Najdepresivniji dan u godini - 4 načina kako pobijediti siječanjski blues

Treći ponedjeljak u siječnju službeno je proglašen najdepresivnijim danom u godini – blagdani su daleko iza nas, proljeće daleko ispred nas, a naša svakodnevnica su hladni dani i prazni novčanici.

Neki su pak imali usamljene blagdane, većina je previše potrošila na poklone, neki su iza sebe ostavili tešku godinu, a pred nekima su velike novogodišnje odluke, ali svima je zajednička jedna stvar – siječanjska depresija malo koga će zaobići ovih dana.

Kako biste izbjegli siječanjski blues, pokušajte sa ova četiri savjeta koja bi vam mogla biti od velike pomoći.

1. Vratite se svom režimu tjelovježbe – što prije

Ukoliko ste za vrijeme blagdana imali malu pauzu u vježbanju, stručnjaci jednoglasno savjetuju da se čim prije vratite svojoj omiljenoj metodi rekreacije. Blagodati ćete osjetiti ne samo u obimu struka ili razini energije, nego i u zadovoljstvu koje iz toga proizlazi.

2. Konzumirajte hranu s niskim glikemijskim indeksom

Pravilnim odabirom hrana nas može oraspoložiti i promijeniti kemijske procese u mozgu te tako utjecati na raspoloženje. Ukoliko želite biti dobro raspoloženi – konzumirajte namirnice s niskim glikemijskim indeksom poput voća, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda.

3. Izađite na sunce

Bez obzira na temperaturu, trudite se što više vremena provoditi vani. Zimi, kad su dani sve kraći, manje je i sunčeve svjetlosti zbog čega nam može nedostajati vitamina D što je pak glavni uzrok zimskog umora. Zato prošećite, udahnite svježeg zraka i uhvatite malo dobrog raspoloženja iz energije svjetla.

4. Pijte zeleni čaj

Teanin je prirodan organski spoj koji se nalazi u listićima zelenog čaja. Dokazano je kako pomaže u opuštanju i općenito ima umirujući učinak koji može pomoći u smanjenju osjećaja depresije i potištenosti.

Linker
25. travanj 2024 10:51