MARIAH CAREY

Napokon prava uloga

Kako se ove godine u Cannesu holivudske zvijezde mogu nabrojiti na prste, glamuroznu stranu 62. filmskog festivala morala je “spašavati” pjevačica Mariah Carey (39). Američka glazbenica, koja je s 18 singlova na vrhu američke top-liste uspješnija čak i od Elvisa Presleya, nije debitantica u filmskom svijetu, no njezini su izleti pred kamere uglavnom završavali tragikomično – kritičari su se zgražavali, a publika ju je ismijavala. Ipak, na najvećem svjetskom filmskom festivalu Mariah Carey je dobila zadovoljštinu.

Na Croisette je došla promovirati film “Precious” redatelja Leeja Danielsa, a nakon prvih projekcija svi su bili ugodno iznenađeni njezinom ulogom skromne socijalne radnice. Pjevačicu je uspjeh filma obradovao to više jer je snimljen prema romanu “Push” afroameričke spisateljice Sapphire, a to je, rekla je, najvažnija knjiga u njezinom životu. – Iskreno, ne čitam često knjige, ali mi je jedna prijateljica dala “Push” i rekla da je to roman koji moram pročitati. I imala je pravo, promijenio mi je život. Počela sam drugačije gledati na svijet i dobila veću vjeru u sebe – kazala je Mariah na novinarskoj konferenciji za odabrane medije iz cijeloga svijeta, među kojima je bila i Gloria. Svjesna svojeg zvjezdanog statusa, u Cannesu nije davala intervjue, već je organizirala nekoliko konferencija pred dvadesetak novinara.

Nikad lijevi profil

Glavna junakinja filma “Precious” je 16-godišnja crnkinja Claireece, glumi je debitantica Gabourey Sidibe, koja odrasta potkraj osamdesetih u Harlemu. Pretila djevojka trudna je s drugim djetetom, njezino prvo dijete, rođeno s Downovim sindromom, čuva baka, dok ona živi s majkom koja ju neprestano vrijeđa i tuče. Kad ju zbog obiteljske situacije izbace iz škole, pri upisu u drugu dozna se da čak ne zna čitati i pisati. U naizgled bezizlaznoj situaciji pomoć joj pruži učiteljica u drugoj školi, koju glumi Paula Patton, te socijalna radnica, koju glumi Mariah Carey. – Mnogi misle da sam se rodila pod magičnim zvonom te odmah propjevala visoke note i postala slavna. No, nije bilo tako. Moje djetinjstvo nije bilo nimalo lagano – rekla je pjevačica, usporedivši svoje odrastanje s onim filmske junakinje, dodajući da je u obitelji nekoliko ujaka bilo s one strane zakona te da se o njim u roditeljskoj kući nije smjelo govoriti.

No, s još težim problemima suočila se kad je započela pjevačku karijeru. – Netko mi je rekao da na fotografima nikada ne pokazujem lijevi profil. To je tvoja užasna strana, ne daj da te takvu vide, govorili su mi stvarajući dodatni kompleks, kao da ih već nisam imala dovoljno. Odrastajući kao polubjelkinja-polucrnkinja u Huttingtonu bilo mi je teško prilagoditi se okolini. Nisam pripadala ni jednima ni drugima, malo tko me je doista prihvaćao, pa sam se osjećala manje vrijedno. I kada su mi još počeli govoriti da imam “ružnu stranu”, potpuno sam izgubila samopouzdanje – prisjetila se glazbenih početaka. Izvana je, pak, sve izgledalo bajkovito. S dvadeset godina snimila je debitantski album “Mariah Carey”, koji je osvojio top-ljestvice, dobila je nagradu Grammy za najbolju mladu pjevačicu, a samo tri godine kasnije udala se za Tommyja Mottolu, šefa diskografske kuće Columbia Records, koji ju je i otkrio. No, mlada pjevačica nije bila sretna. Karijerom, ali i njezinim životom, strogo je upravljao Mottola, koji je dvadeset godina mlađoj supruzi priuštio život u zlatnom kavezu. Materijalno je dobivala sve što je htjela, ali nije ni o čemu odlučivala, a kasnije ju je muž, u napadima ljubomore, počeo i zlostavljati.

– Moja prva ozbiljna veza, koja je počela kao bajka, pretvorila se u noćnu moru. Zlostavljao me, ponajprije emocionalno, ali i na druge načine. Mnogi su to vidjeli, ali se nitko nije usudio ništa učinit, jer je on bio previše moćan. Imala sam dvadesetak godina, vrlo malo životnog iskustva, i sama se nisam znala obraniti. Srećom, nekolicina prijatelja mi je pomogla da se osamostalim i shvatim da ne smijem dopustiti drugima da me izrabljuju i zlostavljaju – priznala je novinarima pjevačica koja se od Mottole razvela 1997. Teška veza pomogla joj je da shvati kroz što sve prolazi Precious. No, za ulogu se pripremala i promjenom imagea. Redatelj Lee Daniels znao je da će od pop-zvijezde napraviti uvjerljivu socijalnu radnicu jedino ako je liši onoga do čega joj je najviše stalo – njezinog glamuroznog izgleda.

– Kada smo počeli glumačke probe, Lee je primijetio da zapravo više ne znam normalno hodati. Čak i kada bih skinula ove cipele s petom od 12 centimetara i dalje bih hodala na prstima, jer sam se tako jednostavno naučila. Osim za film, uopće se ne sjećam kada sam posljednji put obula cipele s ravnom petom. Zato mi je i rekao da se moram spustiti na zemlju – sa smiješkom na licu govori pjevačka diva, koja se za snimanje morala odreći i šminke. U filmu se, naime, pojavljuje samo s laganim sjenilom na očima, a o njezinom prirodnom izgledu mnogo se pričalo na Croisettei. – Znam da zvuči pomalo smiješno, ali bilo mi je doista teško pojaviti se bez šminke pred kamerama. U dvadeset godina karijere nijednom nisam izišla u javnost nenašminkana, a i kod kuće nanesem barem osnovnu šminku čim ustanem. Toliko sam se golo osjećala da sam čak, dok redatelj nije gledao, pokušala staviti malo rumenila. No, on je to primijetio i izderao se na mene – kazala je Mariah. Ipak, nije joj trebalo mnogo da pokaže kako je i dalje tašta.

Ponovno štikle

– Mariah, sada kad si navršila četrdeset… – započela je svoje pitanje australska novinarka.

– Ne, draga, griješiš – prekinula ju je odmah pjevačica, koja će 40 svjećica na torti ugasiti tek u ožujku 2010., te dodala: – Ponovno pročitaj moju biografiju i više mi ne spominji taj broj. “Traumatično” iskustvo života bez šminke uspješno je, pak, “liječila” u Cannesu. Mijenjala je haljine nekoliko puta na dan, šminka je, naravno, bila u punom sjaju, a nije propustila ni noćni život. Sa 11 godina mlađim suprugom, glumcem i rapperom Nickom Cannonom, za kojega se udala u travnju prošle godine, posjetila je nekoliko zabava, a uspješnu premijeru proslavila je na jahti talijanskog dizajnera Roberta Cavallija.

– Ovo su najsretniji dani u mojem životu. Prošla sam kroz teške trenutke i sada doista uživam. Publici se sviđa moj novi album, svi hvale film “Precious”, a u braku se osjećam predivno. Doista se ne mogu požaliti – priznala je novinarima, a na njezine posljednje riječi na scenu je stupio trokrilni ormar u obliku njezinoga osobnog čuvara. Zauzevši poziciju između novinara i pjevačice, poslao je jasnu poruku: zvijezda je svoje rekla i više nema pitanja.

Josip Jurčić

Linker
29. travanj 2024 00:39