EKSKLUZIVNO: IVO I TATJANA JOSIPOVIĆ

Naših dvadeset godina ljubavi

Ozbiljan, staložen, tolerantan, nekonfliktan, vrstan stručnjak, možda čak prejednostavan… Tako javnost, uglavnom, doživljava Ivu Josipovića, 52-godišnjeg sveučilišnog profesora, kompozitora i saborskog zastupnika koji je ušao u utrku za predsjednika Hrvatske. No, glazba koju stvara, a i njegov facebook, otkrivaju da nije baš ni tako miran, ni tako običan. Obožavatelj je Boba Marleya, grupe Red Hot Chilli Peppers, Bananas in Pyjamas, Depeche Mode i Rolling Stonesa, rado pogleda serijale i filmove s izazovnom Evom Mendes i prelijepom Monicom Bellucci, cijeni sportsku veličinu nogometne legende Marca Van Bastena, dok su mu na vrhu ljestvice najdražih jela špageti, riba, pizza, pršut, palačinke s nutelom i sarma.

A kad otvori vrata svog doma, pokazuje izniman ukus i toplinu domaćina koji se iskreno raduje svojim gostima. Svaki kutak tog klasičnog stana u najužem središtu Zagreba uredio je u dogovoru sa svojom 47-godišnjom suprugom Tatjanom, također profesoricom na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Njih dvoje u skladnom su braku dvadesetak godina. Upoznali su se sredinom osamdesetih, kao asistenti na Pravnom fakultetu, a zatim su gradili odnos pun ljubavi, pažnje, međusobnog uvažavanja i pomagali jedno drugome u karijeri.

– Kruži priča da sam svoju suprugu, vjenčanu kumu i još neke njihove prijateljice zbog prepisivanja izbacio s ispita, ali ja se toga ne sjećam – govori Josipović o prvom susretu s budućom suprugom, kojega se ona puno bolje sjeća.

– Ma, nije nas izbacio, nego nam je zadnjih pet minuta uzeo test jer je vidio da jedna kolegica od mene prepisuje, a u tome je bio vrlo strog. No, kako sam već sve bila napisala, na usmenom sam dobila peticu i sve je dobro prošlo. A upoznali smo se kao asistenti na fakultetu. Neko smo se vrijeme gledali na sastancima, osmjehivali se jedno drugom, pa sam mu na kraju prišla i predstavila se. Ostalo je bila njegova inicijativa – kaže Tatjana Josipović, rođena Zagrepčanka, profesorica na katedri za građansko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, kojoj su specijalnost zemljišnoknjižno pravo, pravno uređenje prometa nekretninama, vlasništvo, založna prava, osiguranja tražbina. A članica je i pregovaračkih skupina za pristupanje Europskoj uniji vezano uz slobodu prekograničnog pružanja usluga i slobodu prometa kapitala.

– Mislim da se Ivo i ja jako dobro slažemo i upotpunjujemo – nastavlja Tatjana Josipović. – Dvije tako intenzivne karijere ne bi mogle ići jedna uz drugu da se međusobno ne uvažavamo i ne podržavamo. U prve tri godine braka dovršavali smo svoje doktorate, a poslije se svatko usavršavao u svom poslu koji je zahtijevao mnogo putovanja, izbivanja iz kuće te rada kod kuće. To je život znanstvenika, u kojem nema ručka u dva i večere u sedam…

Diana Šetka

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite saznati više, pročitajte cijeli tekst u novom broju magazina Gloria (br. 763) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
26. travanj 2024 05:45