DAMIR I IVANA BURIĆ

Naših sedam godina ljubavi

Najvatrenija navijačica naše vaterpolske reprezentacije na Europskom prvenstvu u Zagrebu je Ivana Burić, 28-godišnja diplomirana ekonomistica i supruga vaterpolista Damira Burića. Otkako su se upoznali prije nešto više od sedam godina, ona je na svim njegovim utakmicama.

Najprije je zbog njega navijala za riječko Primorje, potom za zagrebačku Mladost, a posljednju godinu fan je talijanskog Pro Recca. Kako se sportski seli njezin suprug, tako Ivana Burić svu svoju energiju i emocije pretvori u vatrenu podršku i suprugu i njegovom novom klubu. A posebno reprezentaciji.

– Uz supruga sam zavoljela vaterpolo i rado odlazim na utakmice. Jedini je problem što sam vrlo emotivna i teško podnosim kad njegova momčad gubi. Bučna sam, glasno negodujem, a u navijačkom zanosu mi se potkrade i pokoja psovka. I uvijek očekujem najviše. Pa se tako nadam da ćemo i na ovom prvenstvu osvojiti medalju – vrlo je optimistična Ivana Burić.

Supruga je upoznala u Villi Vranješ u Opatiji, gdje je on slavio pobjedničku utakmicu s Primorjem, a ona prijateljičin rođendan. – Otvorena sam i spontana pa sam ja napravila prvi korak. Nisam znala tko je on, ali je nekako iskakao iz mase, ne samo zbog svojih 205 centimetara. Činio mi se sramežljiv, a ja sam željela “zagrepsti ispod površine”. Upoznali smo se, izmijenili brojeve telefona i počeli se nalaziti… Damir je bio prvi dečko kojeg sam dovela kući jer mi je tata rekao da mu ne dovodim nikoga s kim ne mislim ozbiljno.

Vjenčanje na Veliku Gospu

Zaručili su se na Božić 2008., a osam mjeseci kasnije, na Veliku Gospu, stali pred oltar. Ceremonija je održana u Crkvi Gospe od Mora u Puli, sagrađenoj u 19. stoljeću od bijelog kamena s Brijuna i crvenog mramora iz kamenoloma Oprtlja i Brtonigle. Ivana je odjenula vjenčanicu španjolske modne kuće Pronovias, dok je Damir Burić, unatoč visini, uspio pronaći Hugo Boss odijelo. Mladenka je u ruci držala buket hortenzija, svog omiljenog cvijeća, a od hortenzija su bili i ostali ukrasi na svadbi u Domu hrvatskih branitelja u Puli, na koju su pozvali 150 uzvanika. Među gostima je bilo mnogo Burićevih suigrača iz Primorja i Mladosti, kao i kolega iz reprezentacije. Bili su odlično raspoloženi, a pravi rusvaj nastao je kad su dečki iz benda Fortunal iz Kraljevice, inače mladenkini prijatelji iz djetinjstva, zasvirali “Morsku vilu” Daleke obale. Burićevi prijatelji i suigrači navukli su plivačke kapice te se pridružili bendu, skačući i pjevajući iz sveg glasa.

– Damir ne voli da ga hvalim, ali zaista ima ritma, pogotovo kad se malo opusti. Stoga nismo morali uvježbavati prvi ples koji smo izveli na pjesmu “From This Moment On” Shanije Twain, na koju se uvijek naježim – govori Ivana Burić. Zbog brojnih obveza beka naše vaterpolske reprezentacije, još nisu otišli na medeni mjesec. Ali oboje će uvijek pamtiti noćenje u ekskluzivnom hotelu San Rocco u Brtonigli dan nakon vjenčanja, što su im darovali kumovi Ines Jakovčić i Ivan Perosa. Dva mjeseca nakon vjenčanja Damir Burić je potpisao za bogati talijanski klub Pro Recco. Tada se mnogo pisalo o tome kako mu je klub uvjetovao da mora uzeti talijansko državljanstvo, a on je odgovarao da unatoč svim uvjetovanjima i očekivanjima, neće igrati i za talijansku reprezentaciju. I igrač koji je u veljači bio u ekipi svijeta koja je igrala humanitarnu utakmicu protiv talijanske reprezentacije za pomoć postradalima na Haitiju, održao je obećanje. Italija je za njega važna i sretna sportska stanica. Odlično se snašao u novom klubu, sa suprugom živi u gradiću Reccu nedaleko od Genove, u unajmljenoj starinskoj kući koja gleda na đenovski zaljev. Ali na ovom Europskom prvenstvu brani boje hrvatske reprezentacije.

Damir Leljak

Linker
21. travanj 2024 13:59