ZAPOSLENA GLUMICA

Nataša Janjić: Već dugo sam na krivom putu

Nataša Janjić u posljednje se vrijeme može pohvaliti brojnim angažmanima u kazalištu, ali i na filmu i televiziji. Nakon što je bila članica žirija na ovogodišnjem pulskom festivalu i stekla širok uvid u regionalnu filmografiju, trenutno snima film s Brankom Schmidtom ‘Ljudožder vegetarijanac’. Iza nje je friška premijera ‘Dunda Maroja’ u kazalištu Gavella koja je doživjela dosta loših kritika, a glumi u još sedam drugih predstava u kazalištima Exit i Planet art.

– Ova predstava (‘Dundo Maroje’, op.a.) možda ne odgovara do kraja nekom mojem pogledu na kazališnu estetiku koja me zanima, ali vrijedi je pogledati zbog glumaca koji su svi odreda, po mojem mišljenju, napravili vrijedan posao – iznijela je splitska glumica za Slobodnu Dalmaciju svoje mišljenje o tome zašto ova predstava neće doživjeti podbačaj.

S obzirom na sve češća pojavljivanja u javnosti, na estradnim događajima, u showu ‘Zvijezde pjevaju’ itd., Nataša smatra da estradno nebo ipak nije za nju te da u Hrvatskoj treba definirati pojam estrade, bez guranja svakojakih vijesti u tu ‘rubriku’.

– Ni sama to katkad ne razumijem, a katkad me to i ljuti. Pjevanje je samo jedna od vještina kojom se kao glumica služim, to je još uvijek scensko izražavanje. Trudim se imati mjeru i osjećaj za dobar ukus, ali bez namjere da postanem pjevačica ili estradna zvijezda. Za ovo potonje već sam dugo na prilično krivom putu.

Budući da ima jako dobro iskustvo s glumom na filmu te smo je mogli gledati u filmovima ‘Volim te’, ‘Sve džaba’, ‘Pusti me da spavam’, ‘Kenjac’ i dr., 29-godišnja glumica osvrnula se i na stanje u hrvatskom filmu:

– Ne bih htjela vjerovati da je odlazak u kino na domaći film prestao biti dio našeg mentaliteta. Osobno sanjam o drukčijem pristupu hrvatskoj kulturi i filmu, koji bi trebao biti uveden u školu kao obvezni dio obrazovnog programa. Postali smo instant-društvo i ne držimo do pravih vrijednosti, a prazne kinodvorane samo su jedan od rezultata tog obrazovnog nemara.

Ipak, za ovaj problem ne krivi samo gledatelje, već i hrvatske filmaše.

– Svjesna sam da je tzv. festivalska estetika, koja vlada hrvatskim filmom, odvukla publiku i mislim da su nam potrebni zabavniji i/ili manje angažirani žanrovi ako odlučimo ciljati i na širu publiku, a ne samo na festivale, na kojima, ruku na srce, ostvarujemo uspjehe, ali koji, na žalost, ne jamče pune kinodvorane.

– Što se televizije tiče, tu sam se našla u drukčijoj ulozi, da zajedno s grupom kolega željnih drugih i drukčijih sadržaja u medijima autorski sudjelujem u kreiranju formata u kojima se vidimo i u kojima želimo glumiti. Jednostavno se pojavila interna inicijativa i grupno zasićenje istim sadržajima, u nedostatku humora i kvalitete, a uz neprestan otpor, za koji je isprika nedostatak novca i recesija, rodile su se neke slične ideje koje bi vrijedilo realizirati – otkrila je svoje planove lijepa glumica.

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Natašom Janjić pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji

Linker
28. travanj 2024 01:40