IŠTVAN VARGA

Ne štedim se

Snovi se mogu ostvariti samo ako idete iznad svojih snaga – životni je moto 28-godišnjeg plesača Ištvana Varge, koji je prošle subote sa svojom partnericom, pjevačicom Frankom Batelić, ušao u finale ovogodišnjeg showa Ples sa zvijezdama. Gledajući njihov savršeni nastup, nitko nije mogao ni naslutiti da je Ištvan samo nekoliko sati prije bio toliko slab da nije mogao ni stisnuti šaku, a kamoli plesati. Zbog potpune iscrpljenosti završio je na vitaminskoj infuziji, koja mu je pomogla da privremeno stane na noge, ali mu je nakon nastupa ponovno pozlilo.

– Dok smo čekali ocjene sudaca, dvaput mi se tako zacrnilo pred očima da nisam vidio ni voditelja koji je stajao ispred mene. Franka me u jednom trenutku primila za rame jer je pomislila da ću pasti. Nakon toga sam shvatio da sam ovaj put zaista pretjerao. Odlučio sam se dva dana samo odmarati, otkazao sve probe i pošteno se naspavao – kaže Ištvan, dodajući kako je svjestan da je uzrok njegovih problema ubitačan tempo koji si je “nabio” u protekla dva i pol mjeseca. ž

Svaki dan je, naime, od 9 do 12 trenirao s Frankom Batelić, a onda od 12 do 15 s Gabrijelom Pilić, koja je njegova partnerica na plesnim natjecanjima. Isti program – po tri sata plesa s Frankom i Gabrijelom – nastavljao se popodne od 17 do 23 sata. Kako je svaki dan plesao po 12 sati, nije čudo što je na kraju ostao bez snage. Iako se još nije u potpunosti oporavio, Ištvan kaže da je spreman za nastavak natjecanja. Dva dana odmora uz zaručnicu Evu Rusan, 29-godišnju studenticu zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, i topla goveđa juhica tate Ištvana, umirovljenog inspektora rada i zaštite na radu, vratili su ga u život.

– Naravno da i od tate i od Eve slušam prijekore. Govore mi da trebam više jesti, odmarati se, paziti na zdravlje… S druge strane, tata zna koliko sam tvrdoglav i ambiciozan pa je već naviknuo na to da se ne štedim. On mi je uvijek bio najveća potpora. Pogotovo otkad je mama, inače profesionalna plesačica, umrla od raka dojke. Imao sam tada 13 godina, a tata je cijeli svoj život podredio meni i mom plesu. Čak je, da bih mogao ići na turnire, bio spreman prodati našu kuću u Svetoj Nedelji – kaže Ištvan, koji posebno uživa u pažnji i brizi svoje zaručnice Eve. Upoznali su se lanjskog Božića, na salsa partyju koji je u restoranu Spoon organizirao njegov prijatelj, plesač Hrvoje Kraševac. Iskrice su frcnule već na prvom susretu, a nekoliko dana poslije Ištvan ju je pozvao na doček Nove godine u hotelu Millenium u Opatiji, gdje je imao plesni nastup.

Diploma za tatu, medalja za mamu

– Prohodali smo u novogodišnjoj noći, a za prvu godišnjicu želio bih Evi prirediti neko lijepo iznenađenje. Ne znam još gdje i što, ali želim joj zahvaliti za svu ljubav i podršku koju mi daje. Najviše cijenim njezinu iskrenost i emotivnost. Uživam kad zajedno plešemo. Ona nije profesionalka, ali pleše sa srcem, i to se osjeti – kaže Ištvan, koji smatra da su žene mudrije od muškaraca. Stoga ne čudi da je sa svim dosadašnjim partnericama u Plesu sa zvijezdama ostao u prijateljskim odnosima. S prvom, pjevačicom Majom Šuput, čak je otvorio plesnu školu, u kojoj je ona direktorica. – Osim što je iznimno talentirana plesačica, Maja na sceni zrači samouvjerenošću i karizmom, poput profesionalne plesačice. Čak i kad pogriješi, izgleda sigurna u sebe pa se greške gotovo i ne primijete. Moja druga partnerica, voditeljica Nikolina Pišek, bila je posve drugi tip. Zapravo, žao mi je što nisam bio bolji mentor Nikolini, što nisam iz nje uspio izvući sve plesačke kvalitete koje ima. Tako njezina senzibilnost i profinjenost nisu u potpunosti došle do izražaja.

Kristinka Šćavina

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o Ištvanu Vargi pročitajte u novom broju Glorije (780).

Linker
28. travanj 2024 20:40