LJUPKA GOJIĆ MIKIĆ

Nedostaju mi modne metropole

Nakon godinu dana izbivanja s modne scene, tijekom kojih je rodila kćer Janu Siennu, 27-godišnja zagrebačka manekenka Ljupka Gojić Mikić vratila se na posao. Njezin prvi radni zadatak bila je reklama za Franck kavu, a tri dana, koliko je trajalo snimanje spota, brigu o njihovoj petomjesečnoj djevojčici preuzeo je tata Mihael Mikić.

Nogometaš japanskog kluba Sanfrecce iz Hirošime, za kojeg se Ljupka udala prije četiri godine, u vrijeme snimanja reklame bio je, naime, na kraćem odmoru u Zagrebu.

Manekenka je ekipu na setu oduševila besprijekornom linijom i spremnošću na akrobacije dostojne junakinje akcijskog filma: u reklami, naime, glumi supermodel koji čezne za kavom, te na kraju izgubi strpljenje, baci šminkerici puder u zrak i doslovce preleti preko kauča kako bi se domogla šalice omiljenog napitka. Upravo se tako, kaže, i sama osjećala mnogo puta na snimanjima tijekom svoje petnaestogodišnje karijere. Naime, modna snimanja često traju od rane zore do večeri, a za to vrijeme Ljupki je uvijek najviše nedostajao gutljaj vruće kave, koju bi joj često uskratili – da ne pokvari ruž na usnama.

Koliko kava dnevno popijete? – Jednu, ali bez nje ne mogu ujutro profunkcionirati. Suprug Mika godinama me zafrkavao da bi me tvornica Franck trebali angažirati da ih reklamiram, a njegova se zafrkancija sada i ostvarila. Ujutro kad ustanem, prvo pomislim na kavu. Povirim u sobu da vidim što Jana radi, a onda odem na terasu gdje uživam u jutarnjem miru i ispijam svoju kavu. Prolistam novine, nazovem Miku preko skypea, a potom laptop odnesem u Janinu sobu, usmjerim kameru na njezin krevetić, da bi je mogao gledati kako spava.

Jeste li imali dvojnicu u snimanju “akcijskih” scena? – Sama sam sve odradila: jurnjavu preko kauča, skakanje u zrak i bacanje na šalicu kave. Dobila sam poduku od iskusnog kaskadera Ive Krištofa, a moram se pohvaliti da mi nije dugo trebalo da pohvatam pokrete. I prošla sam bez ozljeda i masnica, tako da se zafrkavam da ću se čak upisati u kaskadersku školu.

Kada ste zadnji put snimali? – Prije dvije godine snimila sam dvije reklame: za Pantene Pro-V u Pragu, koja je bila namijenjena hrvatskom tržištu, te za energetsko piće tab za Ameriku.

Dok ste bili trudni, s mamom ste osmislili liniju odjeće Jolie Petite. Zašto ste se odlučili za francusko ime? – Liniju majica i haljina, koje radim s mamom Željkom, nazivala sam Jolie Petite jer su me tako zvali suradnici dok sam radila u Parizu. Posebnost te naše kolekcije je lik djevojčice, koji je našiven na naše kreacije, a svaki je unikatan i ručno rađen.

Tko je osmislio taj lik? – Curice je prije nekoliko godina počela izrađivati moja mama Željka Gojić. Obično smo ih darivale, a najčešće smo ih nosile moja prijateljica, model Helena Šopar, i ja. Ljudi su nas na cesti često zaustavljali i pitali otkud nam te kreacije pa sam, shvativši da se to mnogima sviđa, nagovorila mamu da hobi pretvori u posao. Zadovoljne smo dobrim odazivom kupaca, tako da samo na facebooku imamo oko 8300 obožavatelja.

Gdje se izrađuju vaši modeli? – U radionici na zagrebačkoj Knežiji: mama je zadužena za izradu curica, ja osmišljavam modele, a jedna gospođa ih šije. Ondje ih i prodajemo, a naše kreacije uskoro će se moći kupiti i putem interneta, na što me nagovorio moj pokojni prijatelj Tomo Vrban.

Ima li i Jana svoju “curicu”? – Ima. Sašile smo joj jednu s prugicama u mornarskom stilu za ljeto. Imamo dosta ideja za nove kolekcije, no trenutačno sam koncentrirana na slikovnicu Jolie Petite, koju će po mojoj ideji napisati i nacrtati Tina Šut. Ona je nedavno napisala knjigu “Koprena” i veoma mi se sviđa njezin stil pisanja i bujna mašta.

Koliko vam je trebalo da se vratite u formu nakon porođaja? – U trudnoći sam se potpuno opustila pa sam se udebljala čak 19 kilograma. Nije ni čudo, tih nekoliko mjeseci svaki sam dan tamanila po tri litre gustog soka sa šlagom, a katkad i samo šlag s nesquikom. Još nisam došla na staro, imam dva kilograma viška. Zašto ste kćeri dali dva imena: Jana Sienna? – Jana se zvala Mikina prabaka, za koju je bio vrlo vezan i koja mu je kupila prve kopačke. A Sienna je bilo moja želja jer sam htjela da naša kći, ako odluči putovati, studirati ili živjeti u inozemstvu, ima ime koje će u svijetu lako i čisto izgovarati. Na to me potaknulo vlastito iskustvo, jer sam dugo bila Lupka, Cupka…

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o Ljupki Gojić Mikić pronađite u tiskanom izdanju Glorije (br. 799) ili se pretplatite na PDF izdanje

Marijana Marinović

Linker
28. travanj 2024 11:34