BLAGDANSKI STOL

Neka pršte boje

Tako je malo potrebno da u svoj dom, s nekoliko zgodnih ukrasnih detalja, unesemo dašak proljetne razigranosti. Posebno to vrijedi uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, kad su dućani prepuni dražesnih stvarčica u živim bojama, ukrašenih paperjem, šarenim cvjetićima i mašnama, oslikanim pilićima ili pačićima, točkicama, viticama, pa i svjetlucavim kamenčićima. A da o ukrasnim pisanicama – koje mogu biti ljupki ‘visuljci’ kojima ćemo ukrasiti prozor te zavjese ili raznobojne grančice u vazi – i ne govorimo.

Prije negoli kažete da su te stvarčice dražesne samo u izlozima dućana, ali ne i u vašem domu – jer su kičaste i imaju samo jednokratnu, blagdansku uporabu, a ostatak godine skupljaju prašinu u ladici ormara – promislite nije li stvar baš u tome da jednom godišnje u vašoj kući sve pršti od boja. Neće biti naodmet ako u svoj životni prostor unesete malo vedrine pomoću tople žute, jarkocrvene, vesele narančaste ili prodorne zelene: neka to budu boje blagdanskog stolnjaka. Poigrajte se kontrastom – uz žuti stolnjak za uskrsni ručak posložite crvene ili zelene platnene ubruse, dodajte poneki dražesni keramički ukras u istoj boji kao i ubrus, a svečani stol mogu krasiti i nehajno raspoređene ukrasne pisanice. Ipak, dok se poigravate proljetnim šarenilom, treba znati granicu. Žarke boje su predivne, dovoljan je tek pogled na platneni ubrus u boji fuksije ili narcisa da se razvedrimo, ma koliko se god naradili pospremajući stan uoči blagdanskog okupljanja oko stola te pripremajući jela u kuhinji. No baš zato s jarkim bojama treba znati postupati, odnosno moramo se othrvati napasti da uz šarene pisanice ili cvjetićima ukrašene držače za jaja dodamo i paperjaste ukrasne piliće, mašnice, cvijeće od papira…

Uz jarku boju stolnjaka uvijek idu decentni tanjuri. Ne moraju biti bijeli, premda oni uvijek djeluju elegantno na svečanom stolu. Pripazite da se boja porculana skladno nadopunjuje sa stolnjakom i nadstolnjakom, te ubrusima. Neka prstenovi za ubruse budu također decentni, jer će tako i plamenocrvena boja salvete bolje doći do izražaja. Čaše također ne smiju privlačiti previše pozornosti, no dopušteno je da su u nekoj nježnoj boji kroz koju će se diskretno nazirati rumeno ili zlaćano vino. Kristalne čaše dobar su izbor ako nisu brušene. Neka oko znalca prepozna da se čaša iz koje pije vino kvalitetom uvelike razlikuje od običnih, staklenih. Jednostavno rečeno, brušeni kristal više nije in. Blistavo ulaštenu obiteljsku srebrninu izvući ćete na svjetlo dana nekom drugom prilikom, jer će u veseloj igri boja na vašem svečanom stolu bolje izgledati profinjeno dizajniran jedaći pribor od rostfraja, koji će razigranoj kompoziciji dati notu profinjene jednostavnosti. Nema ljepšeg ukrasa stola od rezanog cvijeća, no problem je što ono brzo vene ili se iz njega prosipa pelud po stolnjaku. Odaberite nekoliko umjetnih cvjetova i riješili ste problem.

Tanja Vučičević

Linker
29. travanj 2024 21:05