Bilo da ga zovete krema, džem, marmelada, lemon curd ili jednostavno – pekmez od limuna, jednom kada ga probate, teško ćete mu više moći odoljeti.
Glavni sastojak ovog slatkog namaza je limun (ali može biti i bilo koja druga vrsta agruma), koji se kombinira i kuha na laganoj vatri ili pari zajedno s jajima, šećerom i maslacem.
Nakon toga stavlja se na hlađenje, dok se ne formira meka tekstura intenzivnog okusa sprema za mazanje.
Sastojci:
3 limuna 200 g šećera 3 jaja prstohvat soli 100 g maslaca
Naribajte svu koricu sa limuna i potom ga iscijedite pa procijedite kroz cjedilo, ili gazu.
Mješavinu ocijeđenog soka, ribane korice, šećera, jaja i maslaca stavite iznad pare. Miješajte smjesu dok se ne otopi i ujednači, a potom nastavite kuhati na štednjaku 10-ak minuta, žustro miješajući pjenjačom. S obzirom da se krema vrlo brzo zgusne, budite pažljivi.
Gotovu kremu još jednom procijedite kroz gusto mrežasto cjedilo da odstranite moguće korice, uspite kremu u staklenku i spremite u hladnjak te potrošite unutar mjesec dana.