TINA TURNER

Neuništiva rock baka oduševljava Ameriku

Svatko tko je imao prilike vidjeti nedavne nastupe Tine Turner, koja je 1. listopada krenula na turneju po Sjedi­nje­nim Drža­va­ma i Euro­pi – premda je prije osam godina najavila odlazak u mirovinu – zasigurno je poželio imati takvu baku. Ako se ona uopće može tako nazvati.

Kad se le­gen­darna američka rock-pjevačica, koja će 26. studenog navršiti 69 godina, pojavila na pozornici velikih američkih dvorana (prvi nastup imala je u Spring Centeru u Kansas Cityju), činilo se kao da je vrijeme za nju stalo. I dalje je s istom energijom izvodila hitove “What’s Love Got To Do With It”, “Simply The Best” i “Private Da­n­cer”, a u štiklama i kratkim pripijenim svjetlucavim haljinama, koje su isticale nje­zine savršene, čvrste noge – po ko­ji­ma je i inače poz­nata – izgledala je ne­vjerojatno.

Pogledajte njezin nastup 2. studenog 2008. u Fort Lauderdaleu:

­

– Još sam u formi – i fizičkoj i psi­hi­č­koj. Morala sam, stoga, odraditi još je­dnu turneju, osjetila sam da je pravi trenutak – objasnila je svoju odluku n­e­u­morna glazbenica, koja je prodala 170 milijuna albuma i osvojila osam Gram­myja.

Svoju mladolikost zahvaljuje, kaže, jogi, plesu i zdravoj prehrani te životnom optimizmu. A on joj je najviše trebao kad je od 1962. do 1978. bila u braku s Ikeom Turnerom jer ju je fizički zlostavljao. S glazbenikom, ko­ji je lani preminuo u 76. godini, Tina ima 44-godišnjeg sina Ronnieja, dok iz iz­van­bračne veze sa saksofonistom Raymo­ndom Hillom ima 50-godišnjeg Cra­iga. Sad već više od deset godina ži­vi sa 16 go­dina mlađim Nijemcem Erwi­nom Bac­hom, izvršnim direktorom jedne diskografske kuće, a skrasili su se u Zürichu u Švicarskoj.

Tina Turner ni­je rekla je li to njezina po­sljednja turneja jer je, kaže, tek na početku. Svi nje­zini nastu­pi su rasprodani, a na koncertu u Chicagu su među 20.000 posjetitelja bili i glumac Tom Cruise te TV zvijezda Oprah Winfrey. Njezin posljed­nji nastup bit će u travnju iduće godine u Dublinu u Irskoj, a nakon to­ga će se vidjeti hoće li rock-baka u zaslu­ženu mirovinu.

Damir Leljak ­

Linker
19. travanj 2024 05:36