65. CANNES

Nick Cave: Starenje je grozno

Slavni glazbenik Nick Cave oduvijek je pokazivao sklonost i prema filmovima, pa nije nikakvo čudo što je ove godine došao na Filmski festival u Cannesu. No, ne kao obični gledatelj već kao scenarist filma „Lawless“, koji se na 65. izdanju najprestižnijeg filmskog festivala natječe za Zlatnu palmu.

Ekranizacija biografskog romana „The Wettest County in the World“o braći Bondurant, koji su za vrijeme prohibicije u SAD-u zarađivali proizvodeći alkohol u šumama Virginije, a s vremenom je oko njih stvorena legenda da su neuništivi, pokazala je Caveovu sklonost vesternima i odmetnicima, a njegov prijatelj, australski redatelj John Hillcoat, uspio je skupiti zvjezdanu glumačku ekipu, pa se u filmu pojavljuju Shia LaBeouf , Guy Pearce, Jessica Chastain , Tom Hardy, Mia Wasikowska

Knjigu je inače napisao Matt Bondurant, unuka jednog od braće, pa je glavno pitanje na konferenciji bilo koliko je film subjektivan.

– Nisam imao ništa s Mattom, uopće nisam komunicirao s njim. On je napisao predivnu knjigu i uživao sam pišući scenarij, jer sve sam imao u knjizi. Bio je pravi gušt prenijeti roman u scenarij. Istina, malo smo bili zabrinuti s „istinom“ o braći Broudant, ali na kraju smo se odlučili napraviti film koji ćete sa zadovoljstvom pogledati, bez obzira je li sve u njemu istinito. Uostalom, ne vjerujem da postoji nešto kao „istinita priča“. Sve ovisi o točki gledišta. Osobno vjerujem da će obitelj Broudant biti zadovoljna ekranizacijom – kazao je na novinarskoj konferenciji 54-godišnji Cave, koji se pred fotoreporterima pojavio bez golemih brkova, kakve je imao posljednjih godina. Njegove je riječi potvrdio redatelj Hillcoat kazavši da je obitelj već vidjela film i da im se doista sviđa.

Ekipa filma “Lawless”: Jason Clarke, Nick Cave, Tom Hardy, John Hillcoat, Jessica Chastain i Shia LaBeouf Foto: Sipa / Cropix

Cave je naglasio da ga je priči privukla kombinacija strastvene romanse i eksplicitnog nasilja, što je i inače u fokusu njegove umjetnosti. Upitan, pak, je li još uvijek uživa u starenju, što je navodno izjavio prije par godina, slavni glazbenik svojim je odgovorom nasmijao cijelu dvoranu:

– Samo onaj tko nije star može kazati tako nešto. Svakim danom sam sve manje zadovoljan svojim godinama. Sve slabije čujem i pamtim… Odurno je i ne bih to preporučio nikome – kazao je Cave s dozom ironije.

Inače, film je u Cannesu primljen s dvostrukim emocijama. Dok ga jedni smatraju solidnim vesternom iz doba prohibicije, drugi mu zamjeraju previše šablonski pristup i preveliku predvidljivost, pa se nakon projekcije film nije svrstao među kandidate za Zlatnu palmu.

Josip Jurčić

Linker
26. travanj 2024 12:15