PRESTIŽNO PRIZNANJE

Nobelovu nagradu za književnost dobio kineski pisac Mo Yan

Nobelova nagrada za književnost 2012. godine dodijeljena je kineskom književniku Mo Yanu (57), objavio je danas u 13 sati Odbor za dodjelu Nobelove nagrade odluku Švedske kraljevske akademije. U obrazloženju Odbora stoji da Mo Yan u svojim djelima “halucinantnim realizmom spaja narodne priče, povijest i sadašnjost”.

Pravim imenom Guan Moye, Mo Yan (što na kineskom znači “ne govori”) novčanu nagradu, diplomu i medalju s Vergilijevim stihovima zaslužio je za cjelokupni, iznimno bogati opus koji u Hrvatskoj nije zasebno prevođen.

Podrijetlom iz ruralne sredine provincije Shandong, Mo Yan napušta školu kako bi radio u uljari i potom se pridružio Narodnooslobodilačkoj armiji Komunističke partije Kine u dvadesetoj godini. Pisati je počeo u 27. da bi se djelima socijalne i političke tematike stilski snažno naslonio na magijski realizam hispanoameričkog booma, i do sada prilično uspješan kod Švedske kraljevske akademije (Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez i prethodnici Pablo Neruda te Miguel Angel Asturias). Taj Mo Yanov prosede vidljiv je i iz obrazloženja Nobelova odbora, a valja mu dodati i utjecaj kineskog pisca Lu Xuna.

Uz kanadsku književnicu Alice Munro te američke pisce Dona DeLilla i Philipa Rotha, kao mogući dobitnici Nagrade za ovu godinu spominjali su se i Somalac Nuruddin Farah te Kanađanka Anne Carson, dok su kladionice najveće izglede davale japanskome piscu Harukiju Murakamiju i Mo Yanu. Stvarni kandidati za ovogodišnju nagradu bit će poznati za pedeset godina.

Linker
28. travanj 2024 17:26