TOMISLAV ČUBELIĆ

Noćna lutanja ljubimca žena

Da je netko splitskom fotografu Tomislavu Čubeliću (27) početkom prošle godine “prorekao” da će naći ispred kamere, zacijelo bi to shvatio kao zgodnu šalu jer nije imao nikakvih pretenzija prema glumačkom poslu. Ali baš to mu se dogodilo. Naime, njegovoj bivšoj kolegici s Umjetničke akademije, koja se našla u tehničkoj ekipi “Ruže vjetrova”, on učinio idealan kandidat za lik Jakova Odaka, mlađeg sina najpopularnijeg televizijskog tajkuna, Stipe Odaka. Unatoč njegovu protivljenju, bila je ustrajna da barem dođe na probno snimanje. Bez ikakvih obveza. Što je iz pristojnosti i učinio. A na kraju i popustio nagovaranju. I preko noći postao poznato TV lice i jedini naturščik u serijalu.

– Nisam odbijao prijedlog jer sam bahat, što bi se očekivalo od Jakova Odaka, već zato jer sam čvrsto vjerovao da nemam što tražiti na setu jednog serijala. Nikada nisam glumio niti jedan dan, niti sam uopće razmišljao da bi se to moglo dogoditi, pa sam stvarno mislio da je to nemoguće. Moj svijet je nešto sasvim drugo: završio sam srednju kiparsku školu, lani sam diplomirao vizualne komunikacije na Umjetničkoj akademiji, a za život sam zarađivao kao fotoreporter, bilježeći noćni život Splita za Slobodnu Dalmaciju i razne portale. I to digitalnom kamerom koju mi je na drugoj godini studija darovala moja baka. Na prvo probno snimanje otišao sam potpuno nespreman, tekst sam čitao, a ne govorio, ali sam se svejedno svidio producentima. I na putu do kuće razmišljao sam kako bih, možda, ipak trebao iskoristiti pruženu šansu jer bi mi jednog dana moglo biti žao.

Foto: Saša Burić

Jednako su razmišljali i njegov otac Josip, akademski slikar, od kojeg je naslijedio umjetničku “žicu”, mama Jasna, po zanimanju knjižničarka, te deset godina mlađa sestra Petra Ana, učenica srednje grafičke škole. Što može izgubiti ako barem proba? Ništa. Samo jedno iskustvo više. I ta obiteljska podrška bila je presudna da prihvati ulogu bahatog, smotanog, ne previše obrazovanog, ali u duši dobrog 19-godišnjeg mladića. A sjajne i velike crne oči, neodoljiv osmijeh i 190 centimetara visine njegov su “doprinos” liku kojeg glumi kao da je rođen ispred kamera.

Iako je doživio svojih pet minuta slave u umjetnosti koja nije “njegova”, nimalo se nije promijenio. Kaže da stoji čvrsto na zemlji i da mu popularnost kod vršnjakinja nije zavrtjela glavom.

Iza sebe ima dvije ozbiljne veze od po nekoliko godina kojima je presudilo mladenaštvo. Sa zadnjom djevojkom raskinuo je nedugo prije početka snimanja “Ruže vjetrova” te je trenutačno – na radost obožavateljica – slobodan. Gledatelje koji su povjerovali da je kemija između njega i osječke glumice, plavokose Petre Cicvarić, Jakišine prve simpatije iz serijala, bila uistinu stvarna, morat će, kaže, razočarati.

– Neki su povjerovali da je stvarna “kemija” između mene i Sare, djevojke u koju sam u serijalu silno zaljubljen, a glumi je osječka glumica Petra Cicvarić. Ali moram ih razočarati. S Petrom se super slažem, s njom sam se, kao i s ostalim mladim glumcima u serijalu, najviše zbližio, ali “kemije” nema. Čak se ne stignemo puno družiti izvan seta jer se stvarno veoma mnogo radi. Čini mi se da, otkako sam postao Jakiša Odak, više i ne izlazim na večer, a upravo hodanje po diskotekama i raznim drugim mjestima, na kojima sam sretao mladiće kakav je Jakiša, puno mi je olakšalo da se saživim sa svojim likom.

Zbog simpatija koje je Tomislav izazvao kod publike, scenaristi su odlučili Jakišu Odaka malo “popraviti” te je razmetljivi i bahati pripadnik “zlatne mladeži” bogataša s kamenjara postao malo mekši, ne srami se pokazati i emocije, pa čak i suosjeća s tuđom nevoljom. I ta ga metamorfoza lika kojeg glumi također veseli. Ali najviše ga raduje što će zahvaljujući honoraru od “Ruže vjetrova” moći urediti stančić koji je dobio od oca.

– Bit će to super prostor. Opiturat ću ga u bijelo i ostaviti mjesta za eventualne naknadne preinake. I to mi je sada najvažnije. A što ću raditi kad završi snimanje serijala, ne znam, niti se time zamaram. Bit će što bude. Ionako sam se uvjerio da je život – nepredvidiv. Dolores Tolić

Linker
19. svibanj 2024 01:22