GLAZBA I LAVANDA

Nolini hitovi iz bračne ložnice

Iako se “glazbeni atelijer” skupine Nola nalazi u podrumu njihove 107 godina stare obiteljske kući u Puli, gdje vođa i gitarist benda Marijan Jelenić najčešće sklada noću, njihov hit “Iznad oblaka” nastao je u – zraku.

Bilo je to doslovno iznad oblaka, kad se prije sedam godina vozio u avionu na relaciji Frankfurt – Vilnius, kamo je putovao s Istarskim narodnim kazalištem iz Pule, za čiju je predstavu “Bura” radio glazbu. U to vrijeme je, naime, grupa Nola bila u “mirovanju” jer su se 39-godišnji Marijan Jelenić i njegova dvije i pol godine mlađa supruga Gabrijela Galant Jelenić, pjevačica benda osnovanog još u proljeće 1993., odlučili posvetiti svom sinu Otu, kojem je danas deset godina.

Gabrijela Galant Jelenić, koja je završila gimnaziju u Pazinu, zaposlila se kao voditeljica na Radio Puli, dok je njezin suprug, po struci strojarski tehničar, pisao glazbu za dokumentarne filmove, radijske i TV reklame te za predstave u Istarskom narodnom kazalištu.

Neke pjesme su, međutim, stajale u ladici i čekale ponovno okupljanje benda, što se dogodilo lani kad je Marijan Jelenić uspio pronaći ekipu glazbenika koji će ih pratiti: basista Davora Bilija Milovana, klavijaturista Leona Brenka te bubnjara Marca Quarantotta. Ubrzo nakon toga objavili su povratnički album “Iznad oblaka”, koji se svidio i publici i kritici. Ove godine je nominiran za čak šest Porina, a tri pripadaju naslovnoj skladbi – za pjesmu i hit godine te za najbolju izvedbu grupe s vokalom. Osim toga, pjesma “Iznad oblaka” je lani proglašena hitom svih centara Hrvatskog radija.

Vodeći dvojac prati sreća i privatno. Prije mjesec dana im se, naime, rodio sinčić Tin. Još ne znaju kako će uskladiti obiteljske i poslovne obveze, no sigurni su da neće prekidati glazbenu karijeru kao kad je na svijet došao Oto.

– Organizirat ćemo jednodnevne, maksimalno dvodnevne koncerte, a ostale dane bit ćemo posvećeni klincima – govori Gabrijela Galant Jelenić, dodajući kako uvijek mogu računati i na pomoć njenih i suprugovih roditelja.

– Već smo prije željeli proširiti obitelj, no to nam nikako nije uspijevalo. I kad smo se već digli ruke od svega, Gabi je, neočekivano, zatrudnjela. U međuvremenu nam se posao zahuktao pa smo skoro do kraja njezine trudnoće odrađivali koncerte i promocije – otkriva Marijan Jelenić, koji je sretan što Tin, unatoč roditeljima glazbenicima, noću ne “pjeva”. Mirno spava baš kao što je i Oto kad je bio beba.

– Oto je muzikalan, no pokazuje neki otpor prema glazbi, možda i u inat onima koji očekuju da krene našim stopama. Više mu se sviđa fotografiranje. Ponosni smo što je odličan učenik četvrtog razreda, što s njim o svemu možemo otvoreno razgovarati te što je veoma angažiran oko brace – kaže Gabrijela Galant Jelenić, čiji je zaštitni znak duga plava kosa i snažan, ali topao glas.

Brak bez svađa Tim je atributima prije 17 godina i osvojila Marijana Jelenića, koji je tada u grupi Gustafi svirao harmoniku. – Bilo je to u travnju 1993., nakon koncerta u Žminju. Prišla nam je skupina djevojaka i nagovorila nas da damo mikrofon njihovoj prijateljici Gabrijeli. Popustili smo, a kad smo čuli kako pjeva, ostali smo paf. Na kraju je svirka trajala još sat i pol – prisjeća se Marijan Jelenić, koji je već te iste večeri – doduše, pripit – rekao Gabrijeli Galant da će biti njegova žena. Tjedan dana kasnije postali su par, a ubrzo nakon toga osnovali su grupu Nola.

– Gledali smo neki dokumentarac o Aboridžinima i čuli da riječ “nola” na njihovom jeziku znači “stari roditelji”. A kako mi želimo zajedno ostarjeti i biti rock&roll djed i baka, tako smo nazvali svoj bend – objašnjava Marijan Jelinić, koji se s Gabrijelom Galant vjenčao 1999. Bila je to skromna svadba u istarskom selu Paladnjaki, a kum im je bio Mauricio Ferlin, Marijanov prijatelj iz djetinjstva, te redatelj spota za njihov najveći hit “Dio tebe”.

Ta se pjesma nalazi i na istoimenom albumu, objavljenom 1995., na kojem se nalazio i hit “Grad iz snova”. Dvije godine kasnije objavili su CD “Osmijeh” na kojem se, osim te pjesme, istaknula i “Sami u Sali”. A onda su se, što zbog roditeljskih obveza, što zbog zasićenja, povukli s glazbene scene te posvetili uzgoju lavande i proizvodnji eteričnih ulja i mirisnih vrećica.

– Prije pet godina smo od Gabrijeline tete naslijedili zapuštenu zemlju u selu Prkačini, u središtu Istre, te zasadili dvije tisuće grmova lavande. Način uzgoja lavande i proizvodnje ulja saznao sam putem interneta i od ljudi koji se time dulje bave te sada svakog srpnja imamo berbu u kojoj nam pomažu prijatelji. Urod ovisi o godini, no zadovoljni smo jer prodamo sve što proizvedemo – priča Marijan Jelenić, koji gotovo da ne zna kako izgledaju – bračne svađe.

– Ako se Marijan i ja porječkamo, to su neke nebitne stvari na koje odmah i zaboravimo. Oko glazbe se nikad nismo posvađali. Nemam zamjerki na njegovo sviranje i skladanje, kao ni on na moje pjevanje – kaže Gabrijela Galant Jelenić, dodajući kako će na Porinu, koji će se održati 15. svibnja u Biogradu, najaviti svoju turneju po Hrvatskoj i susjednim državama gdje ih također rado slušaju.

Damir Leljak

Linker
21. travanj 2024 07:39