OTAC I UZOR

Norah Jones: Tata će mi jako nedostajati

Indijski majstor sitara i kompozitor svjetskog glasa Ravi Shankar preminuo je u utorak u 93. godini života. Shankar je utjecao na brojne umjetnike iz različitih žanrova, poput Georgea Harrisona, Yehudija Menuhina i Johna Coltranea, ali će nesumnjivo naviše nedostajati svojoj obitelji, među kojom je i kći Norah Jones , poznata pjevačica jazza i popa.

– Glazba moga tate dirnula je milijune ljudi. Meni i ljubiteljima glazbe u cijelom svijetu jako će nedostajati – rekla je Norah Jones, dijete iz Shankarove veze s koncertnom promotoricom Sue Jones. Shankarova kći Anoushka također je uspješna glazbenica na isntrumentu svoga oca.

“Kum world musica”, kako su ga od milja nazivali, rođen je u Varanasiju, a preminuo je u San Diegu. Svojim najvećim uspjehom smatrao je otvaranje zapadnjačkog uha za tradicionalnu indijsku glazbu, što je postigao suradnjom i s rock grupama poput The Rolling Stonesa. Posljednjih godina Shankar je bio slabog zdravlja, bolujući na dišnim putevima i srcu, ali je nastupao praktički do zadnjeg trenutka. Iza sebe ostavlja i suprugu Sukanyu, troje unučadi i četvero praunučadi.

Linker
18. lipanj 2024 04:44