MALA CRNA HALJINA

Novi krojevi stare prijateljice

Kad bi u igri asocijacija na televizijskom kvizu voditelj pročitao pojmove ‘Coco Chanel’, ‘Doručak kod Tiffanyja’ i ‘klasika’, vjerojatno bi svi odmah pogodili da je odgovor – mala crna haljina! Slavna Francuskinja Gabrielle Coco Chanel kreirala ju je 1926. i ona otad ne izlazi iz mode već se, ovisno o trendovima, iz sezone u sezonu transformira. Modni časopis Vogue prozvao ju je uniformom za žene sa stilom, što nije ni čudo jer rijetko koji komad odjeće tako dobro funkcionira i u dnevnim i u večernjim prigodama. Coco je željela ženama darovati haljinu koja će biti istodobno funkcionalna i lijepa – na kojoj se neće vidjeti mrlje i koja će pristajati svakoj ženi, bez obzira kako bila građena.

Danas gotovo da nema ženskog ormara bez male crne haljine. Pojam ‘mala’ pritom ne

znači nužno i kratka, već ponajprije jednostavna crna haljina, kakve u svojim kolekcijama imaju Roberto Cavalli, Enrico Coveri, Ralph Lauren te modne kuće Givenchy i Moschino.

Prvi model Coco Chanel bio je bez rukava, od džerseja i dužine malo iznad koljena. Anegdota kaže da je francuski modni dizajner Paul Poiret, poznat po glamuroznim kreacijama i još glamuroznijim prezentacijama svojih modela, upitao Coco Chanel: ‘Za kim žalite, gospođice?’. S obzirom na to da je karijera modnog genija u to vrijeme bila na zalasku, odgovor Mademoiselle bio je poprilično okrutan: ‘Za vama, gospodine!’.

Pedeset godina kasnije, slavni kreator Christian Dior rekao je da jedino crnu haljinu mogu nositi i bake, i unuke. Lako ju je transformirati iz dnevne kombinacije u večernju: za dan je kombinirajte uz sako – za poslovni look, a uvečer otkrijte ramena, stavite nakit i obucite cipele s visokom potpeticom.

Neke su crne haljine ušle u povijest zahvaljujući filmovima: Rita Hayworth nosila je elegantnu haljinu bez naramenica u ‘Gildi’, a kad su je pitali što ju je držalo da ne padne, odgovorila je: ‘Samo dvije stvari’, aludirajući na svoje grudi. Audrey Hepburn nosila ju je u prvoj sceni filma ‘Doručak kod Tiffanyja’, a Anita Ekberg okupala se u maloj crnoj haljini u rimskoj fontani Di Trevi snimajući film ‘Slatki život’. Coco Chanel je često govorila: odjeni crnu haljinu i postani dama.

Jasmina Rodić

Linker
16. travanj 2024 07:33