MARA BRATOŠ

Oči u prvom planu

Mara Bratoš (35), dubrovačka fotografkinja sa zagrebačkom adresom i urednica fotografije u časopisu Banka, nedavno je u zagrebačkoj galeriji ‘Karas’ izložila seriju fotografija lučkih gradova. No, njezina najveća inspiracija ipak su živi modeli. I kako kaže, svako joj je lice zanimljivo i mnogo joj je važnije da njezina kamera pokaže ono nešto posebno u osobi koju fotografira, nego njezin lijep izgled.

I dok s mnogo estetike pristupa svakom modelu koji portretira, dopuštajući prema potrebi i jaču šminku, osobno voli prirodan izgled i mnogo više radi na svom unutarnjem miru.

Tijekom 17 godina rada pred vašim su se objektivom našle mnoge poznate osobe: ima li među njima netko koga posebno volite fotografirati? – Posljednjih nekoliko godina često sam snimala glumicu Jelenu Perčin. Ona ima neku klasičnu, bezvremensku ljepotu i zahvalan je model.

Jeste li pobornica photoshopa i pretjeranog uljepšavanja osoba na fotografijama? – Ne. Želim da osoba na fotografijama bude zadovoljna svojim izgledom, ali “teren” pripremim prije snimanja podešavanjem rasvjete i angažiranjem profesionalnog šminkera. Fotografija odmah mora biti dobra i kvalitetna, a retuširam samo sitne nepravilnosti.

Jeste li koristili photoshop u seriji fotografija na kojima ste 1996. i 2006. sebe snimali golu? – Ni najmanje. Realna sam i znam da ne mogu biti nešto što nisam. Zadovoljna sam svojim izgledom, a joga, kojom se bavim već 19 godina, pomogla mi je da shvatim koliku snagu krijemo u svojim tijelima.

Kakav make-up volite? – Volim da su mi oči u prvom planu pa nanosim sjenila smeđih nijansi, često smoky eyes tehnikom, dok su mi sjajila i ruževi ružičasti ili boje breskve.

Čime njegujete lice, tijelo i kosu? – Preparatima Sothys njegujem lice, a koristim i njihove kreme, tonike i mlijeka za čišćenje. Na tijelo nanosim losion dermatološke kozmetike Dr. Wolff, dok su mi dva omiljena preparata za kosu šampon Vichy Dercos i maska marke Davines.

Budući da imate svijetlu put, kad se počinjete štititi od sunca? – U proljeće. Baš sam nabavila kremu za lice sa zaštitnim faktorom 50, ali njome štitim samo najosjetljivije dijelove – nos i obraze.

Kojem dijelu tijela poklanjate najveću pažnju, a što zanemarujete? – Nastojim svemu pridavati jednaku pozornost, no ruke mi najviše “stradavaju”. Stalno vučem fotoaparat i fotoopremu, pa ne mogu imati nježne ruke te dugačke lakirane nokte.

Damir Leljak

Linker
28. travanj 2024 05:19