Ne stignem kuhati svaki dan, a kada me ulovi inspiracija, uglavnom pripravljam guste juhe od povrća ili variva, što na kraju pojedem sama jer moj suprug Dominik Galić i petogodišnja kći Kalista nisu baš ljubitelji zelenog – priča Matija Prskalo, glumica Zagrebačkog kazališta lutaka, koju je prije dvanaest godina proslavila rečenica vezana uz hranu. Naime, u filmu Vinka Brešana “Kako je počeo rat na mom otoku” Matija je pozivala svog filmskog supruga, majora jugoslavenske vojske (glumio ga je Ljubomir Kerekeš) da odustane od napada na njihovo selo: “Aleksa, vrati se kući, skuhat ću ti pašta šutu!”. Ta filmska replika, koja je ušla u legendu, Matiji je donijela veliku popularnost, a i tjestenina joj se nekako uvukla u život.
– Mog supruga i Kalistu najlakše je nahraniti “paštom” i umakom, a i Dominik odlično pripravlja špagete bolonjez – kaže Matija, dodajući da je obitelj poput njihove jako teško okupiti oko stola za ručak. Po cijele dane su vani, a doma se svi zajedno nađu tek oko osam na večer. Trikovi za Kalistu – Matija ima po cijele dane probe, Kalista je u vrtiću, a ja sam stalno na poslovnim sastancima. Ako se uspijemo naći u vrijeme ručka, obično odemo Kod Pere, u legendarni restoran na zagrebačkoj Šalati, gdje su mene vodili roditelji dok sam bio klinac. Kod njih se i danas jede kao nekad, kao što su kuhale naše bake. Matija voli cušpajze, a ja obožavam na lešo tikvice, mahune, brokulu, s komadom nemasnog mesa i mnogo svježe salate, u kojoj obvezno mora biti rajčica.
Oboje obožavamo starinske slastice, poput jabuka u šlafroku, što se više nigdje u zagrebačkim restoranima ne može pojesti – priča Dominik Galić, vlasnik producentske kuće čiji se dokumentarni serijal “Heroji Vukovara” , u režiji njegova oca Eduarda Galića, odnedavno prikazuje na televiziji. Dominik, bivši plivač koji i danas drži hrvatski rekord na 200 metara u stilu delfin, danas se sportom bavi samo rekreativno pa stoga i ne pazi odviše na prehranu. Višak kalorija troši povremeno u teretani, ali, priznaje, samo da bi umirio savjest. Za stolom im najviše glavobolje zadaje njihova petogodišnja kći Kalista, koja je izbirljiva kao i većina djece te dobi.
– Moram se služiti trikovima da joj “podvalim” nešto zdravo. Često joj pripravim juhu od povrća, gustu poput kreme, u koju stavim sitnu tjesteninu u obliku zvjezdica ili leptirića, koje onda zajedno lovimo. To je jedini način da pojede brokulu, cvjetaču, mrkvu ili neko drugo povrće, koje inače ne želi niti pogledati. A ribu voli samo zato što je uvijek sa mnom sprema, njezin je zadatak, naime, da ribice uvalja u brašno. Jako je veseli kad ribe postanu bijele, kao uostalom i cijeli naš stan – smije se Matija, zaključujući da bi ona ipak cušpajzima – unatoč svoj finoj hrani koju je kušala – dignula spomenik.
Ines Stipetić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....