COCO CHANEL

Od sirotišta do modnog trona

Sto godina nakon što je napravila prve dizajnerske korake kreirajući slamnate šešire, u Parizu je održana svjetska premijera filma “Coco prije Chanel”, o najslavnijoj francuskoj modnoj kreatorici. Gotovo na svakom uglu nalazi se jedan od nekoliko plakata za film, a u francuskim medijima kao da se natječu tko će opširnije opisati život žene koja je revolucionalizirala svijet mode i osnovala modnu kuću koja i danas postoji. Premijera nije bila zanimljiva samo Francuzima – na nju su došli novinari iz 24 zemlje, a većina je željela i razgovarati s Audrey Tautou, koja u filmu glumi mladu Coco.

– Sva lebdim. Ovo je doista nevjerojatan osjećaj – rekla je 32-godišnja francuska glumica prije projekcije u kinu Gaumont Marignan, u aveniji Champs-Elysées, samo nekoliko stotina metara od Slavoluka pobjede. Naravno, Tautou je za premijeru odjenula Chanelovu kreaciju, cvjetnu haljinu iz posljednje kolekcije, no zbunila se kad su je novinari pitali tko je dizajnirao njezine cipele.

– Doista nisam stručnjak za modu – priznala je simpatična sitna glumica proslavljena ulogama u filmovima “Amelie” i “Da Vincijev kod”. I drugi glumci su, poput nje, pokazali da slabo poznaju modna pravila. Benoit Poelvoorde, koji glumi plemića Etiennea Balsana, čovjeka koji je doveo Coco u Pariz, pojavio se na crvenom tepihu u tamnim trapericama, a Alessandro Nivola, koji glumi Engleza Boya Capela, veliku ljubav Coco Chanel, nosio je izlizane smeđe cipele, a odijelo mu je izabrala supruga, glumica Emily Mortimer.

– Ona ima mnogo bolji ukus pa slušam njezine savjete. I ovu kravatu mi je ona darovala – priznao je 36-godišnji američki glumac, čija je supruga ostala kod kuće čuvati njihovog petogodišnjeg sina Sama. No, i nju je zanimalo što se događa na premijeri pa je usred našeg razgovora glumcu zazvonio mobitel. Među više od tisuću uzvanika na premijeri nije bilo Karla Lagerfelda, glavnog dizajnera i kreativnog direktora kuće Chanel, iako su ga svi očekivali. No, to ne znači da modni mag ne odobrava film. Upravo suprotno, bio je jedan od savjetnika te pomagao redateljici Anne Fontaine i kostimografkinji Catherine Leterrier, a njegov utjecaj najuočljiviji je u završnoj sceni, u kojoj se prikazuje prva revija Coco Chanel. Party u draguljarnici Nakon projekcije odabrani uzvanici krenuli su na Place Vendome, gdje je u Chanelovoj draguljarnici priređena zabava u povodu premijere.

Usred tog luksuza bilo je teško zamisliti kako je Coco Chanel odrasla u sirotištu nakon što je nju i sestru poslije majčine smrti napustio otac. Upravo je ta suprotnost najviše zaintrigirala i Audrey Tautou.

– Najveći izazov bio je doista proniknuti u stvarnu Coco i učiniti njezin lik uvjerljivim. Postoje brojna svjedočanstva o njezinu životu nakon što se proslavila, ali se jako malo zna kako je živjela prije toga – kazala je Tautou. “Coco prije Chanel” se u Francuskoj počinje prikazivati 22. travnja, a u hrvatska kina film o ranim danima slavne dizajnerice, koja je svijetu, među ostalim, podarila malu crnu haljinu, dolazi na jesen.

Josip Jurčić

Linker
02. svibanj 2024 16:44