Najzaposleniji hrvatski redatelj Oliver Frljić zasigurno se više ne uklapa u gastronomsku scenu svog rodnog Travnika, gdje je odrastao na raznovrsnim pitama, ćevapima i dolmama: nakon odlaska iz Bosne, naime, postao je vegetarijanac, zbog čega je u studentskoj menzi nerijetko gladovao, ali zato danas uživa u zelenim zalogajima koje s mnogo ljubavi pripravlja za svoju dragu, TV zvijezdu Danielu Trbović.
Što vas je oblikovalo kao kuhara? – U kuhanju sam samouk. Kao dijete sam obožavao gledati emisiju Steve Karapandže, a kulinarska inicijacija bila je pomaganje majci u pripremanju zimnice.
Zašto ne jedete meso? – Iz etičkih razloga. Zamislite kako biste se osjećali da krava pojede vas.
Što vam je draže: kušati ili kuhati? – Kuhati.
Kako su podijeljene uloge u vašoj kuhinji: tko kuha, a tko asistira? – Kuha onaj tko ima više vremena. Nekad Daniela asistira meni, nekad ja njoj, a nekad udružimo snage.
Koje kuharske lekcije ste najbrže svladali? – Juhu iz vrećice i kuhano jaje.
Koje jelo u vašoj režiji i izvedbi najviše uveseljava publiku? – Špageti s umakom od tikvica. Na maslinovom ulju kratko popržim režanj sitno sjeckanog češnjaka, zatim dodam naribanu tikvicu i na kraju sve zalijem vrhnjem za kuhanje. Sve skupa traje 10-15 minuta.
Po kojim mirisima i okusima pamtite djetinjstvo u Travniku? – Po mirisu bazge i soku koji smo radili od njenih cvjetića.
Osjećate li odbojnost prema nekim jelima? – Prema dosta toga… sad mi padaju na pamet samo jetrica u slanini i tripice.
U čemu ste nezasitni? – U svemu što ima veze s libanonskom kuhinjom.
Jeste li se kao student hranili u menzi? – Naravno. I pamtim je po oskudnom izboru hrane koja je meni, vegetarijancu, odgovarala.
Najdraža namirnica? – Slanutak.
Juha ili varivo? – Juha. I to od koprive.
Voće ili povrće? – Voće.
Najdraža pita? – Krumpiruša.
Kuhano ili pečeno? – Kuhano al dente.
Meko ili tvrdo? – Tvrdo.
Bosanska kava ili espresso? – Bosanska kava s kockom šećera.
Raw food? – Bilo bi lijepo i zdravo, ali zbog prirode posla i činjenice da često jedem vani, nisam često u prilici.
Čime obično zalijete dobar ručak ili večeru? – Mineralnom vodom.
Kako zavaravate glad? – Enormnim količinama kave.
Imate li neki porok zbog kojeg ste spremni na najluđe stvari? – Dosadno sam besporočan.
Koliko često iskazujete ljubav koristeći svoje kulinarske vještine? – Kad god stignem.
Što je za vas “šlag na torti”? – Osjećaj kad mogu opušteno i bez žurbe kuhati.
Mateja Domitrović