PRESTIŽNA NAGRADA

Oprah primila počasnog Oscara za humanitarni rad

Jedan od prvih Oscara sezone otišao je u ruke Oprah Winfrey (57), nagrađenom za svoj humanitarni rad. Akademija svake godine dodjeljuje Guvernerove nagrade ljudima koji su imali znatan utjecaj na filmsku industriju, a upravo zbog toga počele su polemike o tome zaslužuje li slavna voditeljica svoj zlatni kipić jer je najpoznatija po radu i utjecaju na – televiziji. Oprah ovo nije prvi susret s prestižnim Oscarom – 1986. godine nominirana je za najbolju sporednu ulogu u filmu ‘The Color Purple’.

Ipak, dobra vila malih ekrana nije brinula dvojbenost njene nagrade koju je primila u suzama radosnicama koje je brisala s lica dok je držala govor:

– Ako niste obojena cura koja se rodila u Mississippiju 1954. godine, ne možete shvatiti što je to putovanje značilo. Nikada nisam ni sanjala da ću primiti Oscara, pogotovo ne za nešto što je dio mog poziva, mog bića. Svi možemo potaknuti promjene u životu koji vidimo. Ovdje smo da bismo pomogli jedni drugima.

Oslonac na emotivnoj večeri u Los Angelesu bio joj je njen dugogodišnji partner Stedman Graham, kao i brojni prijatelji koji su se okupili, poput Johna Travolte i Marije Shriver. Svečanost u već tradicionalnom Kodakovom kazalištu bila je treća po redu otkako je američka Akademija za filmske znanosti i umjetnosti odlučila odvojiti dodjelu počasnih od redovnih Oscara.

Svoje počasne Oscare na istoj ceremoniji prošli vikend dobili su američki filmski i kazališni glumac James Earl Jones (80), koji je glumio u hitovima ‘Lov na Crveni oktobar’, ‘Conan’, ‘Velika bijela nada’, a i dao je glas Darthu Vaderu u serijalu ‘Ratovi zvijezda’, te make-up stručnjak Dick Smith koji je karijeru započeo davne 1945. godine.

Svečana ceremonija dodjele Oscara održat će se 26. veljače u Los Angelesu.

Linker
18. travanj 2024 18:58