MARK ZUCKERBERG

Osnivač Facebooka očajnički popravlja imidž

Uoči sinoćnje premijere “Društvene mreže”, filma o nastanku Facebooka, osnivač te društvene mreže Mark Zuckerberg odlučio je ipak pokazati javnosti dio svojeg privatnog života.

Inače vrlo povučeni 28-godišnji milijarder, koji pomno čuva svoju privatnost, pustio je u svoj dom slavnu američku televizijsku voditeljicu Oprah Winfrey . Iz unajmljene kuće u kalifornijskom gradiću Palo Alto, gdje se nalazi sjedište Facebooka, Zuckerberg je objavio da će pokloniti 100 milijuna dolara za pomoć školskom sustavu grada Newarka, koji se nalazi u financijskim poteškoćama.

No, osim objave vijesti o njegovom hvale vrijednom potezu, ulazak kamera u njegov dom omogućio je i rijedak uvid u njegov privatni život. Tako se moglo vidjeti da je njegova kuća skromno namještena, da živi s djevojkom Priscillom Chan, koju je upoznao dok je studirao na Harvardu, a dan započinje učeći kineski. Naime, uskoro namjerava s djevojkom posjetiti Kinu, pa mu svako jutro dolazi profesor i daje privatnu poduku kako bi spreman došao u najmnogoljudniju zemlju.

Idilični prikaz kontroverznog osnivača Facebooka ipak je potaknuo i pitanja je li sto samo dobar PR uoči premijere filma “Socijalna mreža” Davida Finchera. Naime, u njemu se, nadvodno, prikazuje beskrupulozan način na koji je, uz krađu i ucjene, Zuckerberg pokrenuo najposjećeniju društvenu stranicu na internetu, a oni koji su ga vidjeli prije premijere tvrde da se radi o djelu za Oscara.

– To je samo film. Zabavan je, ali ima dosta fikcije. Pravi život nije toliko dramatičan – kazao je Zuckerberg razgovarajući za Oprah, pokušavajući pokazati kako ga cijela pompa oko filma uopće ne interesira.

– Posljednjih šest godina uglavnom se vrtjelo oko kodiranja i napornog rada, no bilo bi zgodno prisjetiti ih se kao vrijeme potrošeno na zabave – priznao je Zuckerberg voditeljici, naglasivši da njegov radni dan traje 16 sati.

“Socijalna mreža” premijerno je prikazana sinoć na Filmskom festivalu u New Yorku, a u hrvatska kina dolazi 1. listopada.

Linker
26. travanj 2024 17:30