POČASNA NAGRADA

Osuđeni Jafar Panahi zahvalio Sarajevu

Slavni iranski redatelj Jafar Panahi , s čijim je filmom “Bijeli balon” otvoren prvi Sarajevo Film Festival, u prosincu je u domovini osuđen na šest godina zatvora te 20 godina zabrane snimanja filma, pisanja scenarija ili bilo kojeg drugog umjetničkog rada. Njegov zločin je – film, tj. priče koje ne odgovaraju iranskome režimu.

Zbog te odluke, cijeli filmski svijet ustao je u obranu hvaljenoga redatelja, pa je tako i Sarajevo Film Festival odlučio Jafaru Panahiju, koji je 2002. gostovao na festivalu, dodijeliti počasnu nagradu Srce Sarajeva. Umjetnik iz očitih razloga nije mogao osobno doći po nagradu, ali je zato poslao pismo zahvale.

– Želim se zahvaliti svim svojim prijateljima koji su odlučili da mi dodjele ovo priznanje kao izraz svoje profesionalne i umjetničke solidarnosti. Prije deset godina imao sam zadovoljstvo biti gost vašeg festivala, ali sad moram boraviti u Iranu, suočen s neizvjesnošću. Već šest mjeseci čekam objavu konačne presude, i ovaj neriješeni status nije ništa bolje od zatvora. Za jednog filmskog stvaratelja, kad mu je onemogućeno da radi filmove, živo pod bilo kakvim drugim uvjetima predstavlja zatočenje. Nadam se da ću imati priliku ponovno doći na vaš festival, da vam pokažem neki novi film i osobno zahvalim svim bosanskohercegovačkim redateljima i ljudima iz filmske industrije, koji nisu oklijevali da mi ponude svoju iskrenu podršku tijekom proteklih šesnaest mjeseci – poručio je Jafar Panahi.

Linker
20. travanj 2024 10:52