SAMO U GLORIJI

Otkrivamo: Sarajevski stil Angeline Jolie

Gala premijera filma “U zemlji krvi i meda” u dvorani Zetra, sagrađenoj za Zimsku olimpijadu 1984., bila je emotivna ne samo za autoricu filma Angelinu Jolie , nego i za 6682 ljudi, koliko ih je uspjelo doći do ulaznice.

Među njima je bilo dvije i pol tisuće Angelininih gostiju, za koje je ona osobno otkupila karte: bili su to uglavnom članovi raznih humanitarnih udruga te žrtve rata, s kojima se susretala radeći na filmu i čije su je sudbine – kao, uostalom, ratna prošlost cijelog tog područja – duboko dirnule.

– Hvala vam, hvala vam svima, ljepši kraj meni najvažnije projekcije nisam mogla ni zamisliti. Ovo mi je jedan od najemotivnijih trenutaka u životu i najljepši dar – rekla je Angelina Jolie, očiju punih suza, kad se popela na pozornicu. Kako bi zablistala pred publikom, s holivudskom glumicom i redateljicom u Sarajevo su došli njezin frizer i stilistica, a za premijeru je odjenula dugačku crnu Versace haljinu.

Na njoj je blistao nakit koji je uoči premijere dobila na dar od Sarajevo Film Festivala. Riječ je o replikama komada iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, koje izrađuje najpoznatiji sarajevski zlatar Sejo Sofić (44). On je, u dogovoru s Angelininom stilisticom, koja je već ranije razgledala njegov katalog, po mjeri napravio jedan prsten od zlata i gorskog kristala (prema originalu iz 14. stoljeća pronađenom u takozvanom Tvrtkovom grobu), jedan od srebra s pozlatom (repliku bakrenog prstena iz 19. stoljeća) te naušnice iz 14. stoljeća – kakvih još nema u prodaji. I Brad Pitt je dobio dar – dugmad za manžete, napravljenu prema novčićima bosanskog kralja Tvrtka, a Sejo Sofić je na domjenku u Olimpijskom muzeju Zetre poslije projekcije glumici i redateljici predao i svoj osobni dar – filigranski izrađenu narukvicu, prema uzoru na radove sarajevski kujundžija iz 19. stoljeća.

Iako su planirali obiteljsko putovanje u Sarajevo, zajedno sa šestero djece i cijelim timom dadilja – zbog čega je bio zakupljen cijeli šesti kat najluksuznijeg sarajevskog hotela Evropa, u koji je dva dana uoči njihova dolaska dopremljeno mnoštvo igračaka što su u jednom trenutku zatrpale predvorje recepcije – od toga su ipak odustali. Razlog takvoj odluci bilo je izvanredno stanje, koje je zbog snježnog nevremena proglašeno u Bosni i Hercegovini: cijelo Sarajevo izlijepljeno je plakatima upozorenja na zaleđene pločnike i prometnice te na snježne opasnosti koje vrebaju s krovova, pa se tako ni nastava u školama ne održava već desetak dana.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijelu priču o premijeri filma “U zemlji krvi i meda” u Sarajevu pronađite u tiskanom izdanju tjednika Gloria (br. 893) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
16. travanj 2024 23:10