Colourbox
ZDRAVO

Ovo je hrana za podizanje raspoloženja

Svi se svakodnevno suočavamo sa stresom i promjenama raspoloženja, koje možemo olakšati odabirom zdrave hrane koja može imati pozitivan utjecaj na naše ponašanje, poboljšati raspoloženje i smanjiti stres.

Izdvajamo vam par primjera koje možete uključiti u prehranu kako bi podigli svoje raspoloženje, ali nemojte zaboraviti zlatno pravilo umjerenosti.

Čokolada – za stres i anksioznost

Colourbox

Foto: Colourbox

Kad smo pod stresom, češće biramo nezdravu hranu i mnogo je teže kontrolirati što jedemo. Šećer i masti u čokoladi podižu serotonin i endorfin, pa nije iznenađujuće da često posegnemo za čokoladom kada se osjećamo loše. Ipak, odlučite se za zdraviju opciju – odaberite tamnu čokoladu sa 75% kakaa.

Kava – za koncentraciju

Colourbox

Foto: Colourbox

Kava povećava koncentraciju, ali previše kofeina može dovesti do pomanjkanja koncentracije, depresije, nesanice i promjena raspoloženja. Zbog toga kavu pijte umjereno i umjesto mlijeka ili vrhnja dodajte kokosovo ulje koje također pozitivno utječe na koncentraciju.

Proteini i zdrave masti – za manjak sna i prejedanje

Colourbox

Foto: Colourbox

Zdravi izvori proteina su jaja, piletina, govedina i riba, a možete dodati i različite sjemenke, tamnozeleno povrće i avokado. Proteini bogati omega-3 masnim kiselinama utječu na serotonin – kemikaliju koja se povezuje s pozitivnim raspoloženjem.

Umor i zabrinutost – lješnjaci i čaj

Colourbox

Foto: Colourbox

Lješnjaci su bogti izvor energije i puni su različith nutritivnih sastojaka, osobito raznih minerala poput magnezija, željeza, kalcija i drugih. Čaj je također oduvijek povezivan s utjecajem na raspoloženje, a osobito je dobar za opuštanje i koncentraciju – birajte crni čaj ili neki od biljnih čajeva.

Linker
28. travanj 2024 19:26