suzy spence/Flickr
SAVJETI ZA KUĆANSTVO

Pametno kupujte hranu i uštedite vrijeme i novac

Smanjite količinu otpadaka u svom kućanstvu i pritom uštedite vrijeme i novac. Knjigu Naša hrana na održiv način pisala je skupina autora i stručnjaka koji savjetuju kojim putem krenuti prema zdravom ekosustavu za biljke, životinje i ljude.

1. Ne kupujte svaki dan

Ići u kupovinu je stresno, oduzima mnogo vremena, a pritom troši i više goriva za automobil. Umjesto toga idite u kupovinu svaki drugi dan ili jednom tjedno.

2. Sastavite popis prije kupovine

U kuhinji uvijek imajte blok u koji će svi ukućani moći zapisati što u kućanstvu nedostaje, a te bilješke mogu biti osnova sljedećeg popisa za kupovinu.

3. Kupujte što vam treba i iskoristite kupljeno

Izbjegavajte kupovanje velikih pakiranja koji se nude u supermarketima. Dugoročno gledano, dosadit će vam stalno jesti istu hranu.

4. Raspakirajte hranu kad dođete kući

Voće i povrće odmah izvadite iz ambalaže i stavite ih u papirante vrećice, adekvatne posude ili pak probušite rupe u ambalaži kako bi hrana ostala čim duže svježa.

5. Koristite transparentne posude za spremanje hrane

Namirnice čuvajte u prozirnim, plastičnim ili još bolje staklenim posudama kako biste u svakom trenutku znali što i koliko imate.

6. Poslužujte hranu u zdjelama

Gomilanje otpadaka zbog prevelikih porcija potpuno je nepotrebno. Na tanjur uzvadite samo ono što možete pojesti i pojedite sve što izvadite.

7. U sredini u prvom redu

Hrana koja je najduže u hladnjaku neka uvijek bude u prednjem dijelu hladnjaka i kuhinjskih polica. Tako će se trošiti pravim redoljedom i izbjeći ćete kvarenje.

8. Vjerujte svom njuhu

Ponekad se hrana s oznakom Najbolje upotrijebiti do može jesti i nakon naznačenog datuma, ali se ne smije prodavati nakon njega. Svake godine bespotrebno se bacaju tone hrane koja je potpuno jestiva.

9. Napravite nova jela od ostataka

Želite li iskoristiti ostatke hrane odlična je ideja začiniti ih i kombinirati s nekoliko novih sastojaka. Korištenje ostataka ujedno skraćuje vrijeme pripreme novih obroka.

10. Potrošite čitavo pakovanje

Zbog neodgovarajućeg pakovanja propada i do 25 posto pakirane hrane. Ukoliko primjerice kupujete kečap ili majonezu, kupite staklenku umjesto tube i upotrijebite sav sadržaj.

Linker
19. travanj 2024 05:46