OD SUTRA NE PUŠIM

Pet lakih koraka do zdravlja

U novogodišnjim odlukama često obećavamo sami sebi kako ćemo početi zdravije jesti, redovito vježbati, prestati pušiti, jesti toliko slatkog, početi pješačiti do posla ili kavu zamijeniti zelenim čajem, no u gomili odluka na kraju rijetko koju provedemo u djelo jer je teško naglavce promjeniti način života. No, postoji jednostavniji način da učinite barem nešto za svoje zdravlje i uz pet savjeta doktorice Michael Roizen, autorice knjige ‘You The Owner’s Manual’ (Vi: Priručnik za vlasnike) budete zdraviji čak 20 godina od svoje kronološke dobi.

Dakle, kako ona obećaje, ako slijedite ovih pet koraka sa 75 godina bit ćete u formi kao da vam je 55. Bitno je da te korake počnete primjenjivati čim prije jer tijelo pamti sve loše stvari koje mu činimo. 1. UZMITE ŽIVOT U SVOJE RUKE Ljudi koji osjećaju da im život ima svrhu, osim održavanja svakodnevne egzistencije, bolje se nose sa stresom. Angažirajte se u zajednici, činite dobra djela, uključite se u djelovanje neke udruge, školski odbor ili slično – takve aktivnosti daju snažnije samopouzdanje i potporu za nošenje sa stresnim situacijama.

2. KORISTITE KONAC ZA ZUBE Svaki dan. Čišćenje zuba koncem smanjuje rizik od zubnih bolesti, a upale kao komplikacija zubnih bolesti može povećati rizik za bolesti srca.

3. NAUČITE KUHATI Što više jedete domaću hranu, to je bolje za vašu liniju, kao i za srce. Jela iz dostave, restorana i menzi često su premasna, preslana i puna aditiva. Ali, ako već kuhate kod kuće ne činite uobičajenu grešku i ne pirjajte na previše ulja – dvije žlice obično su sasvim dovoljne.

4. PRESTANITE PUŠITI Ništa as ne čini starijim kao cigarete. Prestanak pušenja najbolje je što možete učinit za svoje zdravlje i izgled.

5.PJEŠAČITE Samo pola sata šetnje dnevno najbolji je način da održite arterije mladima i imunološki sustav snažnim.

Linker
28. travanj 2024 22:12