GLORIA PROMO

Pobjegni iz stvarnosti i budi svjedok svoga sna

Ohrid je „vječni grad“ u jugozapadnom dijelu Makedonije koji svojim iskonskim pulsiranjem povezuje stara sa novim vremenima zauvijek. „Grad svjetlosti!“ poziva vas da osjetite magiju bezvremenog.

Ohrid nudi sve što si možete zamisliti, ako želite plažu i vodu – imate ih, ako želite sunce – imate ga, želite religiju – dobit ćete je, a ako želite arheologiju i priče – dobivate gratis dvije…. relaksaciju i avanturu.

Nazvan kolijevkom kulture i pismenosti, budući da se tamo nalazi najstariji univerzitet u Europi (IX vjek), zahvaljujući djelatnosti Sv. Klimenta i Sv. Nauma. Zbog velikog broja crkvi i manastira, grad je poznat kao balkanski Jeruzalem. 365 crkvi i manastira na broju, dio njih sa predivnim pogledom. Crkva Svetog Jovana-Kaneo sa jezerskom širinom i bisernim odbljeskom ostat će trajno u sjećanju onih zaljubljenih u duhovni mir i ljepote netaknute prirode.

Ohrid nudi brojne mogućnosti, čak i za najprofinjenije ukuse. Veliki broj događanja tijekom cijele godine ne mogu ostati neprimjećeni. Tradicionano Ohridsko ljeto je jedno od najposjećenijh, gdje su vrhunska svjetska imena doživjela svoju promociju.

Tradicija je ono što je biljeg makedonske nacije, no i grada Ohrida. Zbog toga je Ohrid istinsko iznenađenje za posjetitelje koji očekuju tihi povijesni gradić. Izvanredna mogućnost da vidite najpoznatiju stranu Ohrida, diskretno osvijetljenu pod velom noći, između prikritih malih uličica, crkava i najljepših pogleda ka jezeru. Pogledajte različita lica Ohrida noću – od mističnih do trepetljivih i suvremenih.

Pubovi, barovi i klubovi su dio tradicije i uvijek nude ugodnu zabavu i pozitivan ugođaj, ali i uzbudljive i nezaboravne noći. O makedonskoj kuhinji priča se stoljećima. Otkrijte ih i uživajte u tradicionalnim makedonskim mirisima i okusima. Ukusna pastrva i neodoljivo tavče – gravče ostat će vam urezana u sjećanju, a sve to ukoliko zalijete čašicom vina ili rakije, dobit ćete kombinacju za kojom ste uvijek tragali.

www.macedonia-timeless.com

OHRIDSKO JEZERO – SA NEISCRPNIM DNOM RIJETKOSTI

Ohridsko jezero je proglašeno za Svijetsku baštinu i zaštićeno od UNESCO-a. Smješteno u dubokoj i zatvorenoj kotlini, na istoku je planina Galičca, a na zapadu planina Jablanica.

Ono je jedno od najdubljih jezera u Europi sa više od 200 endemskih vrsta. Istinu o starosti Ohridskog jezera, koje u praskozorju izgeda kao da se tek rodilo sa zorom, leži u tragovima prahistorijskog života na dnu njegovih voda. Pretpostavlja se da je staro između 4 i 10 miliјuna godina.

Slatkovodno jezero koje nudi dvostruka zadovoljstva ljubiteljima sportova na vodi i adrenalina. Neponovljivih doživljaja – ronjenja do arheoloških nalazišta, jedinstvenih na Balkanu, među atraktivnim endemskim formama života, primjerice ohridskom okruglom spužvoma.

Kakva lakoća života kad možeš osjetit bistre jezerske vode – to je ono što vam pada na pamet.

Linker
29. travanj 2024 07:50