MAJA ŠUPUT

Poglavica za mene daje deset koza

Razgovarala Kristinka Šćavina Snimci: Petar Jurica i privatni album

Da je znala što je čeka u Keniji, 27-godišnja pjevačica Maja Šuput možda bi ipak dvaput razmislila da li krenuti na put s Robertom Knjazom, urednikom humoristično-putopisnog serijala Koledžicom po svijetu. Tamo je u selu afričkog plemena Masai morala graditi kolibu od kravlje balege, svirati frulicu uz koze koje pasu, naučiti bacati koplje te mačetom napraviti štapić za ražnjiće. – Najgore mi je bilo jahati na noju jer se užasno bojim ptica. Od šoka i straha toliko sam psovala da me unaprijed sram što će i taj dio biti prikazan na televiziji. No, cijelo putovanje bilo je, zapravo, sjajna zabava. Četiri dana provela sam u plemenu i morala naučiti sve što rade žene Masaija. Knjazova je ideja bila da, s obzirom da si u Zagrebu ne uspijevam pronaći dečka, među muškarcima u plemenu nađem srodnu dušu – kroz smijeh priča Maja Šuput čije će kenijske avanture gledatelji moći pogledati 5. svibnja na RTL Televiziji.

Kako je izgledao vaš boravak među urođenicima? – Kao prvo, moram reći da su Masai, i žene i muškarci, izrazito lijepi. Ja sam njima sa svojom dugom plavom kosom, vjerojatno, izgledala poput čuda. Zanimljivo je to što ondje žene biraju muškarce: oni stanu u polukrug te plešu i skaču. Onaj koji skoči najviše, najbolji je za ženidbu jer to znači da je najspretniji i najvještiji u lovu. Moj izbor bio je 25-godišnji poglavica, koji je zaista zgodan. Smiješno mi je bilo što Masai nemaju ni stola ni stolaca, ne nose cipele i odjeveni su u plahte, ali zato poglavica ima – mobitel. No, ubrzo mi je to prestalo biti smiješno jer me od dana kad sam otišla, poglavica svaki dan – zove. Uvijek pita isto: kako sam, što radim…

Mislite li da je on vaš odabir ozbiljno shvatio? – Ispočetka sam mislila da nije, ali sad se bojim kako njegova ideja da mom ocu daruje deset koza u zamjenu za mene i nije bila samo šala.

Očito je da ste među Masaijima stekli mnoga nova znanja. A jeste li vi njih nečemu naučili? – Da, plesanju mamba. Rekla sam im da sam u Hrvatskoj sudjelovala u showu Ples sa zvijezdama, što ih je oduševilo.

Što vam se promijenilo u životu nakon Plesa sa zvijezdama? – Imam osjećaj da me ljudi doživljavaju mnogo ozbiljnije. Prije su svi na mene gledali kao na bezbrižnu, vedru i veselu djevojku, a sad su shvatili da sam i uporna, odgovorna i spremna na žrtve. Osim toga, više nisam samo pjevačica već i učiteljica plesa. Već dva mjeseca zajedno s Ištvanom Vargom, svojim partnerom u showu, vodim plesne tečajeve, zasad po široj okolici Zagreba: dođemo u neki grad, u tamošnju plesnu školu, i održimo dvosatni tečaj. Čini mi se da sam dobra učiteljica: klincima sam autoritet i s guštom me slušaju. Život mi se nakon Plesa sa zvijezdama i te kako promijenio: sad tri dana u tjednu držim plesne tečajeve, a vikendom imam svoje koncerte. Organizatori često traže da na pozornici zaplešem s Ištvanom, tako da zaista mnogo vremena provodimo zajedno. No, ne bih mogla biti profesionalna plesačica – to je krvav posao, teži od pjevačkog.

Mnogi su nagađali da su tijekom showa između vas i Ištvana "frcnule iskre". Je li on vaš tip muškarca? – Ištvana, koji je dvije godine mlađi od mene, doživljavam kao brata. Dosad nisam srela tako neiskvareno i pristojno stvorenje poput njega. A glasine da među nama "ima neka tajna veza", vjerojatno će podgrijati moj novi spot za pjesmu "Ni na nebu, ni na zemlji", u kojem Ištvan glumi mog ljubavnika. U jednoj se sceni čak i poljubimo, bolje reći, dotaknemo usnama. No, u stvarnosti, on nije tip muškarca u kojeg bi se mogla zaljubiti. Ja volim macho-papke – muškarce koji su s jedne strane pravi frajeri, a s druge im nije teško kuhati i usisavati prašinu. To je tip s kojim ću vatreno navijati na nogometnoj utakmici i piti pivo, a poslije će mi on brisati suze dok gledamo neku sladunjavu romantičnu komediju.

Potkraj prošle godine prekinuli ste jednoipolgodišnju vezu s glazbenikom Markom Pericom (31). Kako se on nosio s pričama da "mutite" s Ištvanom? – To nema apsolutno nikakve veze s našim prekidom. Marko i ja ostali smo dobri prijatelji, čujemo se telefonom, katkad odemo na kavu… Uostalom, ja sam na probama upoznala Ištvanovu odnedavno bivšu djevojku, plesačicu Anitu Sokač, i nas dvije smo se sasvim dobro slagale.

Koji je vaš recept za "liječenje" ljubavnih jada? – Mnogo posla i tulumi s društvom do ranog jutra. Najgore je biti solo doma, pustiti si tužnu pjesmu i ridati. Ja se, kad mi dođe, zdravo isplačem i uvjerim samu sebe da vrijeme liječi sve rane. Uostalom, tko zna, možda me sreća čeka iza prvog ugla.

Tko sada u vašem srcu zauzima posebno mjesto? – Iako bih jako voljela da postoji netko takav, toga, na žalost, nema.

Kakva vas sjećanja vežu za prvu ljubav? – Dosad sam imala samo četiri dečka. Prvi, s kojim sam bila tri i pol godine, bio je dečko iz moje zgrade. Onda sam se zaljubila u dečka iz razreda, s kojim sam hodala cijeli četvrti srednje. Nakon toga sam upoznala bubnjara koji me i nagovorio da počnem pjevati. Skupa smo nastupali šest godina, a četiri smo bili u vezi. Posljednja ljubav mi je bio Marko Perica. Svih svojih bivših dečki sjećam se s nježnošću i sa svima sam ostala u dobrim odnosima. O bivšima sve najbolje.

Što vam prvo padne na pamet kad pomislite na djetinjstvo? – Živjeli smo u zagrebačkom kvartu Borongaj, a moja mama je imala frizerski salon u stanu. Kroz naš dom svaki su dan prolazile horde žena s viklerima, a ja sam glumila nadglednicu salona. Bila sam veoma otvorena, živahna i pomalo divlja djevojčica. A kad bih ugledala pozornicu, odmah sam se penjala na nju i hvatala mikrofona.

Jesu li vas roditelji, s obzirom na to da ste jedinica, razmazili? – Da. Vidim to po tome što lako gubim živce i zaplačem zbog sitnica. Ako u tom trenutku ne ostvarim ono što sam zamislila, imam osjećaj da je kraj svijeta. Tada se ponašam nerazumno, vičem i ljutim se na sve oko sebe.

Prije pet i pol godina vaš je otac, estradni menadžer Boris Šuput, imao težak moždani udar: koliko je njegova bolest utjecala na vas? – Užasno. Veoma sam smršavjela i pala u depresiju. Čas sam bila ljuta, čas tužna. Oduvijek sam bila tatina mezimica i svi kažu da sam temperamentom i karakterom isti on: otvorena, vesela, uvijek u pokretu. Prije mi je išlo na živce što me tata zove telefonom deset puta dnevno, a sad mi je drago. Sjećam se, dok je 16 dana ležao u komi, mislila sam: "Bože, samo nek’ se probudi pa nek’ me zove i dvadeset puta dnevno, neće mi smetati." Prije pola godine ponovno sam imala žestoku reakciju: svaki dan sam plakala i pitala se zašto se to moralo dogoditi baš njemu. Izvukao me Ples sa zvijezdama.

Kakvo je sada njegovo zdravstveno stanje? – Desnu ruku još ne može micati, sporije hoda i priča. Mentalno se potpuno oporavio i meni se čini da je svakim danom i fizički sve bolje. Nakon što je tata obolio, brigu o mojoj karijeri preuzela je menadžerica Katarina Kolar koja je dotad radila s njim.

Tko je osoba kojoj se najviše divite? – Svojoj mami Danici. Na njezinom mjestu, ja bih se vjerojatno već šest puta bacila s balkona. Ona je žena puna neizmjerne snage i ljubavi. Paralelno vodi kozmetički salon i brine se o tati. Kad sam na putu, brine se i o mom maltezeru Bondu, kad ne stignem, opere mi i izglača robu… Mama je neprestance u pokretu, stalno nešto radi i to uvijek za druge, a nikad za sebe. I, što je najbolje, kraj dana dočeka s osmijehom na licu.

U stalnoj ste postavi humorističnog showa Genijalci. Kako ste se uklopili u rokersku ekipu u kojoj su Pjer Žardin, Davor Gobac i Goran Pirš? – Obožavam rock, i bezbroj puta sam bila na koncertu Psihomodo popa. Doma slušam sve osim klasike i techna. Ujutro se probudim uz pjesme Coldplaya, a na večer zaspim uz Mišu Kovača. Jednako se dobro zabavljam na koncertu žestokog gitarista Joeja Satrianija i Harisa Džinovića. A s Pjerom, Gopcem i Pirom se sjajno slažem zato jer su nevjerojatno duhoviti i zabavni.

Koliko pažnje posvećujete izgledu? – Nedovoljno. Ne vježbam i ne idem na masaže, a trebala bih jer imam iskrivljenu kralježnicu. Volim masnu i nezdravu hranu, a od boravka u zadimljenim diskotekama po licu mi izbijaju prištići. Srećom, mama mi je kozmetičarka pa to rješavam u njezinom salonu. Mama mi spravlja i kreme za lice, a od dekorativne kozmetike koristim najčešće Chanelovu i Diorovu. Maskaru skidam čičkovim uljem, a u torbici uvijek moram imati vlažne maramice. Izbor scenske odjeće prepuštam svojem stilistu Marku Grubniću, a privatno se najbolje osjećam u trapericama, majici i štiklama.

Jeste li ikada požalili što ste korektivnim zahvatom povećali grudi? – Ne. Otad se osjećam mnogo sigurnije, ljepše i imam više samopouzdanja. Ipak, ne planiram nikakve druge estetske operacije.

S obzirom na to da često mijenjate frizuru i boju kose, kako je njegujete? – Triput tjedno idem u frizerski salon Schwarzkopf Professional. Moj je moto: ako mi kosa počne opadati zbog prečestog bojenja, stavit ću ekstenzije ili periku. Iako sam primijetila da se muškarcima na meni najviše sviđa plava kosa, meni je već pomalo dosadna. Zadnja dva mjeseca imam plave ekstenzije i mislim da je vrijeme za promjenu.

Kako zamišljate idealni shopping? – S mnogo novca i prijateljicom koja nadzire moj pohod, s obzirom da ja imam problema s raspoznavanjem boja. To je shopping iz kojeg bih se svakako vratila s novim štiklama, hrpom bižuterije i nekom sitnicom za mog psa, barem plišanim medom. Obožavam kupovati sitnice za kuću: jastučiće, ukrase i okvire za fotografije. Zidovi mog stana na zagrebačkoj Savici puni su fotografija s putovanja po cijelom svijetu.

Za čim čeznete? – Po prirodi sam romantična i prava sanjalica. Svi mi se smiju, ali ja i danas vjerujem u to da ću jednog dana pronaći svog idealnog muškarca, imati sretan brak i dvoje preslatke dječice.

Linker
18. travanj 2024 08:44