Sipa/Cropix / MCT/SIPAUSA/SIPA
IMAJTE NA UMU

Popularni modni trendovi mogu imati ozbiljne zdravstvene posljedice

Osim što je zabavna i kreativna, moda je u nekim slučajevima i uzrok zdravstvenih problema. Prije nego što prigrlite svaki od aktualnih trendova – razmislite utječe li on kako na vaše zdravlje, koliko često ćete ga prakticirati i je li taj trend baš ono što vama treba.

Donosimo vam tri trenda koja već dugo vremena dominiraju modom, a imaju velike posljedice.

Vrtoglavo visoke potpetice

Visoke potpetice su jedan od modnih trendova koji vam može nanijeti najviše štete. Hodanje na prstima gura torzo naprijed, a tijelo se naginje natrag i to ima velik utjecaj na kralježnicu koja je zbog toga pod prevelikim opterećenjem.

Posljedice učestalog hodanja u visokim potpeticama osjete se tek nakon nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Grčevi u prstima, bolovi u leđima i kukovima samo su neke od posljedica.

Velike „it“ torbe

Već dugo je prisutan trend velikih torbi, u koje žene stavljaju sve više stvari, a zdravstveni problemi nastaju uslijed nošenja torbe na samo jednoj strani ramena koje se potom ili previše razjača ili u nekim slučajevima čak promijeni fizionomiju tijela tako da je jedno rame više u odnosu na drugo.

Tako nošene torbe uzrokuju bol u vratu, kralježnici i ramenima pa kako biste to izbjegli – mijenjajte strane na kojima nosite torbu i nekoliko puta tjedno veliku torbu zamijenite lakšom i manjom.

Ideali ljepote

Trend mršavih modela pokrenuo je lavinu nezadovoljstva i neprihvaćanja tijela žena svih dobnih skupina. U želji da se dosegnu ideali ljepote s modnih pista, mnoge žene posežu za rigoroznim dijetama koje se nerijetko pretvaraju u bolesti kao što su anoreksija i bulimija.

Linker
18. travanj 2024 05:48