KULTURA TIJELA: JOGA

Pozdrav Suncu

Joga, drevni sustav vježbi za postizanje psihofizičke ravnoteže, čiji su korijeni u Indiji, već je nekoliko desetljeća hit u Europi i Sjedinjenim Državama – ali i u Hrvatskoj. Odnedavno jogu možete vježbati i u zagrebačkom Aroma SPA centru (www.aromatekaspa-yogapilates.com), čija je posebnost što se radi u malim grupama (od dvije do osam osoba), uz certificirane učitelje koji predano vode brigu o svakom polazniku.

Možete birati više programa, a jedan od najpopularnijih je takozvana intenzivna i zabavna joga, koja će vam bez sumnje popraviti raspoloženje i osloboditi vas negativne energije. Kako se ona izvodi? Najprije slijedi zagrijavanje, koje uključuje vježbe istezanja kakva je, primjerice, pozdrav suncu.

Ratnički položaj Ova se vježba sastoji od 12 položaja koji se izvode u neprekinutom slijedu. Svaki položaj je prirodni nastavak onog prethodnog, a tijelo se isteže na različite načine (u stojećem ili ležećem položaju), uz ritmično svjesno disanje, odnosno, svaki položaj je jedan udah ili izdah. Ako se redovito prakticira, pozdrav suncu je od neprocjenjive vrijednosti za razvoj fleksibilnosti cijelog tijela i ravnomjernu raspodjelu prane – životne energije.

– U pozdrav suncu se mogu dodati i drugi elementi, primjerice, ratnik 1, koji se izvodi tako da se zakorači desnom nogom, lijeva se savije u koljenu, a ruke se paralelno dignu prema nebu – objašnjava Petra Brzović, voditeljica Aromateke, dodajući kako nakon vježbi istezanja slijede pozicije za balans. Jedna od njih je i takozvano drvo, namijenjena početnicima jer nije veoma zahtjevna: stoji se na jednoj nozi, a druga se stopalom podloži na unutrašnju stranu bedra.

– Oni iskusniji radit će i balans na rukama, podlakticama, glavi…, što trening, koji je dobro raditi dva do tri puta tjedno, čini veoma dinamičnim – kaže Petra Brzović, dodajući kako vježbanje, koje traje sat i 15 minuta, završava opuštanjem. Zadnji položaj je shavasana, kad se legne, opusti tijelo i meditira, nakon čega mnogi zaspu. Lijepom ugođaju pridonijet će i lagana glazba, mirisne svijeće te eterična ulja.

Petra Brzović preporučuje fuziju cedra, sandalovine i naranče te limuna, klinčića i eukaliptusa, koji će vas osvježiti u vrućim danima.

Damir Leljak

Linker
18. svibanj 2024 08:40