KUĆNI TEATAR ŽELJKA KONIGSKNECHTA

Predstava od šest ujutro

Napisala Jagoda Zamoda Snimio Ivan Posavec

Osim što je dio ekipe humorističnog serijala “Kazalište u kući”, zagrebački glumac Željko Königsknecht i u vlastitom domu ima svaki dan – pravo kazalište. Ono televizijsko, koje se prikazuje na HTV-u subotom na večer, naizmjence režiraju čak trojica redatelja, a u kućnom dirigiraju njegove troipolgodišnje blizanke Tesa i Hana. Kao odlučne horoskopske Lavice, one nastupaju i u glavnim ulogama, a ostale su role podijelile svom jedanaest godina starijem bratu Petru, mami Ireni, šminkerici u kazalištu Trešnja, i tati Željku, 46-godišnjem glumcu-slobodnjaku koji je ostao vezan uz nekadašnje matično kazalište “Kerempuh”.

Zastor u obiteljskom kazalištu Königsknechtovih, u njihovu domu u naselju (c)pansko-Oranice, podiže se oko šest ujutro, kad se Hana i Tesa bude. Umivanje i pranje zubi uvijek prođe glatko jer u tome djevojčice uživaju, no već kod odijevanja iskrsnu problemi. Mamine ili tatine prijedloge ne žele ni čuti, a ako je potrebno, prevrnut će cijeli ormar dok ne pronađu traperice i majice koje to jutro žele odjenuti za vrtić. Tesa voli svijetloplavu, a Hana ružičastu boju, a u posljednje vrijeme dosta utjecaja na njih ima odjevni stil njihova brata Petra, pa sve češće biraju crno. Iako kod kuće, tvrde roditelji, sve mora biti po njihovom, tete iz vrtića u naselju Srednjaci kažu da su u svojoj ekogrupi posve drukčije – prilagodljive i poslušne. Kad u vrtiću slučajno pogriješe, rasplakat će se, a doma su odmah spremne za svađu.

U odgoju i brizi o živahnim blizankama pomažu i bake – Željkova mama Ljubica, kod koje djevojčice borave svake srijede, te Irenina majka Ana, koja barem jednom na mjesec doputuje iz Zlatara kako bi im pomogla u kućanskim poslovima, osobito u glačanju. Uskaču i Željkova starija sestra Vesna i nećakinja Ivana, te Irenina sestra Andreja. Nezamjenjiv pomagač je i Petar, kojeg sestre naprosto obožavaju: kažu da ga vole do neba i natrag. Jedino njega će poslušati i pospremiti svoju sobu, ili se s njim igrati cijelo popodne kad se roditelji umorni vrate doma.

– Otkad su se u kolovozu 2003. – kaže Željko Königsknecht – rodile Tesa i Hana, život nam se okrenuo naglavačke. Dotad smo se bili naviknuli na život utroje – Irena, Petar i ja. Petar je kao mali bio mirno dijete, a njih dvije kao da su vragu iz torbe ispale! Baš u vrijeme njihova rođenja u “Kerempuhu” sam pripremao predstavu “Sjajan pogreb” Slavice Tomčić, a njezina najstarija kći Amika, astrologinja, izradila im je horoskope. Sjećam se što mi je gospođa Tomčić tada rekla: “Keno, ne bih vam željela biti u koži: to će biti borba na život i smrt. Njih dvije će ustrajati dok ne postignu svoj cilj.” Imala je pravo: svoju su volju, prema pričama medicinskim sestara u Bolnici Sestara milosrdnica, počele provoditi još u inkubatoru, u kojem su obje bile pet tjedana jer su rođene kao nedonoščad. Kad su poželjele da ih nosimo na rukama, morali smo to i učiniti. Kako su postajale veće, bilo nam je jasno da je bilo kakva naredba ili kazna – jednostavno beskorisna.

Prepirke zbog blizanki

Budući da je Keno skupio ponešto staža kao samohrani otac, kad se prije jedanaest godina razveo od druge supruge i ostao sam s troipolgodišnjim Petrom, naučio je i kako se brinuti o maloj djeci. – Srećom, niste bili dugo sami – kaže Irena, koja je s Kenom osam godina u braku. – Kad je Petar bio mali, znao mi je reći: “Mama, sad kad si ti došla, moj život je krenuo sve dobrije i dobrije!” Vrlo je samostalan i odgovoran, imamo u njega puno povjerenje, a odličan je učenik osmog razreda osnovne škole “Josip Račić” na Srednjacima. Od prošle jeseni, na nagovor prijateljice iz razreda Ane Tikvić, upisao se u dramsko učilište Zagrebačkog kazališta mladih, i želi biti redatelj ili scenarist.

Dok je u ulozi susjeda Ante u “Kazalištu u kući” zadužen za sitne i krupne popravke u neboderu, Željko Königsknecht se u vlastitom domu bavi isključivo strujom (iako ga je dvaput dobro prodrmala!), a za ostale zahvate – zove majstore, prijatelje iz kazališta, Tomicu i Bucu, koje su blizanke prozvale kućnim majstorima. Supruga Irena hvali ga da je, što god da radi, vrlo pedantan, a ne bježi ni od kućanskih poslova. Račune redovito plaća preko interneta, ne zaboravlja godišnjice braka i rođendane, izrazito je kućni tip, ne zadržava se dugo u kafićima, voli kupovati sitnice za kuću. Kao što njegova TV žena Cica (glumi je Ecija Ojdanić) vodi glavnu riječ, ni u domu Königsknechtovih nije bitno drukčije.

– Ma, ja Ireni samo malo popustim, ali na kraju ipak bude po mome! No, kad se posvađamo, Irena prva popušta: ona je i glasnija, i prva se ispriča. A prepiremo se uglavnom zbog curica: nije nimalo lako dogovoriti se oko toga što da im dopustimo – objašnjava Željko. Hana i Tesa rado gledaju na televiziji “Kazalište u kući”, koje im je zanimljivije čak i od omiljene “Pepeljuge”: najdraže epizode odgledale su nekoliko puta na videu, a kako obožavaju Dariju Knez i Kseniju Marinković, tata ih je jednom odveo na snimanje u studio. Inače u kazalištu se osjećaju kao doma: nedjeljom ih mama vodi u svoje kazalište “Trešnju”, a kad su nedavno s tatom bile na probi u “Kerempuhu”, uglas su iz gledališta povikale: “Glumci na scenu!” – Svi nas podsjećaju na izreku “Mala djeca mala briga, velika djeca velika briga”- veli Irena. – Ne znam, doduše, što će biti za koju godinu, a zasad samo želim da Hana i Tesa odspavaju mirno cijelu noć i da ne ustaju već u šest sati. I da se ja, napokon, nauživam sna.

Linker
26. travanj 2024 19:07