PISAC DJETINJSTVA

Preminuo Ivan Kušan

Hrvatski pisac, dramatičar, prevoditelj i slikar, akademik Ivan Kušan preminuo je danas u 80. godini života – piše Jutarnji list. Iako će široj javnosti ostati u sjećanju kao vrsni autor knjiga za djecu, poput “Lažeš, Melita”, “Koko i duhovi”, “Koko u Parizu”, “Zagonetni dječak”, “Uzbuna na zelenom vrhu” i “Strašni kauboj”, Kušan je bio i akademski obrazovan slikar te vrsni prevoditelj. Značajan je i njegov urednički rad u časopisima poput Telegrama i bibliotekama poput Hit-junior.

Izniman uspjeh njegovih djela doprinio je i filmskim adaptacijama, pa je Film “Koko i duhovi” režirao Kušanov sin Daniel, rođen iz veze s Helenom Buljan, a odličan uspjeh imala je i serija “Lažel, Melita”, također igrana i kao drama. O kvaliteti njegovih romana i priča za djecu mnogo govori i činjenica da je dvaput bio nominiran za nagradu H. C. Andersen.

Rođeni Sarajlija 1938. godine preselio se u Zagreb gdje je, uz suprugu Nadeždu Kušan, ostao do kraja života. Na Akademiji dramskih umjetnosti predavao je dramaturgiju, a od 2002. redoviti je član HAZU u Razredu za književnost. Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo dobio je 1998. godine.

Linker
18. svibanj 2024 20:26