LEGENDA STRIPA

Preminuo Sergio Bonelli, otac Zagora i Dylana Doga

Danas ujutro u bolnici San Gerardo u Monzi preminuo je Sergio Bonelli, legendarni autor stripova kao što su Zagor, Miser No, Dylan Dog, ali i mnogih drugih likova koje je često kreirao pod pseudonimom Guido Nolitta, želeći se tako odmaknuti od imena svog oca. Naime, njegov otac Gianluigi Bonelli proslavio se kao tekstopisac i jedan od kreatora western stripa Tex Willer.

Rođen 1932., Sergio Bonelli je 1957. naslijedio izdavačku kuću, tadašnjeg naziva Edizioni Araldo, koja je u sljedećih nekoliko desetljeća proizvela nezaboravne likove uz koje su odrasle mnoge generacije. Njegova strast bili su likovi s Divljeg zapada, a u njegovo ime ostat će zapisano zahvaljujući liku Zagora, kojeg je kreirao 1961. i za kojeg je pisao tekst i priče sve do 1980-ih godina.

Mister No iz 1975. godine bio je Bonellijev prvi junak koji nije dolazio s Divljeg zapada, a 1980-ih doživio je veliki uspjeh s Dylanom Dogom, istražiteljem specijaliziranim za slučajeve noćnih mora.

– Svojim stripovima oduševljavao je generacije mladih i odraslih. Ostavio nam je naslijeđe svoje umjetnosti: svoje likove kao što su Tex Willer i Dylan Dog, s kojima je ušao u povijest stripa, ali i uspomenu na njihove avanture o kojima smo sanjali i kojih ćemo se uvijek sjećati – izjavio je gradonačelnik Milana Giuliano Pisapia. Utjecaj Sergija Bonellija na kulturu čitanja stripa u zemljama bivše Jugoslavije je nepobitan, kao i masovno širenje stripovske kulture, zahvaljujući njegovoj izdavačkoj kući, koja je kasnije nazvana samo Bonelli.

Linker
16. svibanj 2024 09:19