Foto Maja Zlatevska / EPH
IZNENADNI ODLAZAK UMJETNIKA

Preminuo slovenski redatelj Tomaž Pandur

Istaknuti slovenski redatelj preminuo je od srčanog udara tijekom probe predstave “Kralj Lear” Makedonskoga narodnog teatra, javlja makedonska televizija Telma.

Tomaž Pandur rođen je 1963. godine, režiju je diplomirao u Ljubljani i iste godine postavio predstavu “Šeherezada” koja je odmah postala senzacija. Posljednjih godina živio je i radio u Madridu gdje je vodio svoju kazališnu skupinu ‘Pandur Theaters’, a sa svojim predstavama gostovao je diljem svijeta – od Japana do Latinske Amerike.

– Madrid ima nebo. Tako plavo, tako beskonačno. Kao na Velasquezovim slikama. Uvijek sam govorio da je Madrid grad u kojem hodaš ulicama s pogledom usmjerenim u nebo, prema krovovima zgrada, gdje plešu anđeli. To nisam nigdje drugdje vidio. Čak ni u New Yorku, gdje sam proveo gotovo pet godina – otkrio je Tomaž koliko voli grad u kojem živi u jednom od intervjua za Gloriju.

Proslavljeni slovenski redatelj bio je poznat po djelima koja su se temeljila na adaptacijama dramskih klasika kojima je pristupao na vrlo originalan način. Među njegovim najpoznatijim predstavama su “Faust”, “Tesla Electric Co.”, “Hamlet” i “Medeja”, dok je široj javnosti poznatiji po suradnji sa Severinom Kojić, kojoj je 2013. godine režirao regionalnu turneju i prošle godine svadbu u Beogradu.

Linker
27. travanj 2024 12:18